Anomenem anèmia a el fet de tenir poca massa eritrocitària, és a dir pocs glòbuls vermells sans en la sang o glòbuls vermells alterats en la nostra circulació. Els glòbuls vermells s’encarreguen de transportar oxigen als teixits de manera que si en el seu conjunt no ho fan, el cos estarà més cansat i li costarà fer la feina que normalment fem diàriament.
Causes
Això pot tenir diverses causes:
- El cos no és capaç de generar glòbuls vermells a la fàbrica (medul·la òssia) en la mesura adequada. Seria una anèmia arregenerativa
- Hi ha una hemorràgia que genera una pèrdua accelerada de glòbuls vermells: Anèmia per pèrdues
- Per diverses causes, el cos s’autodestrueix glòbuls vermells, seria una anèmia hemolítica
- El cos no absorbeix bé el ferro, l’àcid fòlic o la vitamina B12, que provenen de la dieta, per exemple, un nen celíac. Anèmia malabsortiva o per dèficit nutricional.
El cos humà genera tres tipus de cèl·lules sanguínies: glòbuls blancs per combatre les infeccions, plaquetes i glòbuls vermells la missió és transportar l’oxigen gràcies al fet que contenen hemoglobina, una proteïna rica en ferro. Per fabricar l’hemoglobina i els glòbuls vermells, el cos necessita el nivell adequat de ferro, vitamina B-12 i àcid fòlic.
Tipus d’anèmia
Hi ha diferents tipus d’anèmia. Els més destacats són:
- L’anèmia ferropènica és la més freqüent i està causada per la falta de ferro. Els nens presenten dues edats en què els requeriments de ferro són mes importants: als 2-4 anys i en la pubertat. El pediatre ha d’estar a el tant de l’aparició de símptomes d’anèmia ferropènica: falta de creixença, cansament, mal humor, falta de concentració, caiguda de cabell, infeccions recurrents.
- L’anèmia per falta de vitamina B-12 o anèmia perniciosa, causada per una dieta insuficient o perquè el cos té dificultats per generar aquesta vitamina.
- L’anèmia hemolítica congènita, que fa que el glòbul vermell es destrueixi abans d’hora i la fàbrica no dóna l’abast per fabricar més glòbuls vermells: talassèmia, malaltia falciforme, esferocitosi hereditària, ….
- L’anèmia de cèl·lules falciformes és hereditària i la causa és una forma d’hemoglobina defectuosa que fa que els glòbuls vermells tinguin forma de mitja lluna.
- La talassèmia, un trastorn hereditari de la sang, i l’anèmia palúdica són també tipus d’anèmia.
- L’anèmia aplàstica és inusual i d’alt risc. Els glòbuls vermells no poden generar-se a la fàbrica (medul·la òssia) a causa d’una infecció, malalties autoimmunes o exposició a substàncies tòxiques.
- L’anèmia associada a malalties de la medul·la òssia com leucèmia o mielofibrosi ja que afecten la producció de sang en la medul·la òssia.
Factors de risc
Hi ha elements que fan augmentar el risc d’anèmia:
- Una dieta inadequada pobra en vitamines, ferro, àcid fòlic, sobretot durant l’etapa de creixement de l’infant.
- Alguns problemes intestinals que impedeixen l’absorció com la celiaquia o l’intestí curt dels prematurs que han patit enterocolitis necrotitzant.
- Problemes de menstruació en les adolescents joves, ja que produeix una pèrdua extra de glòbuls vermells.
- Herència genètica.
Símptomes de l’anèmia
- Cansament
- Malestar general, mal humor
- Aspecte pàl·lid
- Mal de cap i sensació de mareig
- No tenen ganes de jugar
- No es concentren a l’escola
- Tendència a menjar sorra o gel
- Dificultats respiratòries
- Infeccions freqüents
Per fer un diagnòstic, el primer és fer un examen físic seguit d’una anàlisi completa de sang en primer lloc pel pediatre de capçalera. Addicionalment realitzen proves específiques si cal i el pediatre pot derivar a l’hematòleg pediàtric en cas que ho consideri necessari.
Tractament
El tractament de cada tipus d’anèmia és diferent perquè cal atacar la causa principal en cada cas:
- Anèmia ferropènica: Suplements de ferro i una dieta rica en ferro. Sempre acompanyada d’ingesta de vitamina C
- Anèmia per deficiència de vitamines. Suplements vitamínics per augmentar el nivell de B-12 i d’àcid fòlic.
- Anèmia per malaltia crònica. El tractament està enfocat en la malaltia que genera l’anèmia.
- Anèmia aplàstica, així com anèmies relacionades amb problemes de la medul·la òssia. Requereix un diagnòstic més especialitzat a través dels hematòlegs pediàtrics: Inclou diferents medicaments, quimioteràpia i fins i tot trasplantament de medul·la òssia.
La dieta equilibrada és fonamental durant l’etapa de creixement de l’infant
L’anèmia ferropènica i l’anèmia per falta de vitamines pot combatre amb una dieta adequada i rica en aquelles substàncies de les que no té el cos a causa de la patologia: ferro, àcid fòlic, vitamines … La carn vermella, llenties, vegetals de fulles verd fosc i els fruits secs són rics en ferro. L’àcid fòlic es troba en fruites, sucs de fruites, vegetals de fulla verd fosc, pa integral, pasta o arròs. La vitamina B-12 es pot obtenir de la carn i els productes lactis; i la vitamina C està en cítrics, pebrots, bròquil, tomàquet, melons o maduixes que, a més, ajuden a l’absorció de ferro.