És una infecció estacional. A les nostres latituds principalment a l’ hivern.
El període d’incubació de la malaltia per rotavirus és d’ aproximadament 2 dies. Els homes som l’únic reservori i la transmissió es realitza via fecal-oral. L’eliminació del virus es manté fins i tot després de la curació dels símptomes, durant unes 2 setmanes
Es tracta d’un virus que sobreviu llargs períodes en les joguines, superfícies dures i manetes dels panys de les portes.
La transmissió pot ocórrer a través de la ingestió d’aigua o menjar contaminat, i mitjançant contacte amb superfícies o objectes contaminats.
La higiene de mans és fonamental per trencar la cadena de transmissió.
Primera conclusió: ens ha de preocupar per la seva facilitat de transmissió entre les persones de l’entorn familiar, guarderies i parvularis.
La malaltia
Està caracteritzada per vòmits i diarrees líquides durant 3 a 8 dies, i es presenten amb freqüència febre i dolor abdominal. No són infreqüents les formes acompanyades de deshidratació greu, que són les que poden conduir a la mort del pacient.
De vegades es comporta com una diarrea crònica per l’afectació de la mucosa intestinal, amb les conseqüents repercussions d’intolerància a la lactosa i proteïnes de llet de vaca amb possibilitat de repercussió sobre la nutrició
Segona conclusió: no és infreqüent la deshidratació greu i les possibles repercussions nutritives
La prevenció
Les millores en la higiene i en les mesures sanitàries no són suficients per reduir deforma marcada els casos de diarrea per rotavirus en els països de renda alta. La millor manera de protegir els nadons és vacunant-los contra el rotavirus.
La vacuna contra el rotavirus és una vacuna oral, no s’injecta. La vacuna contra el rotavirus no previndrà la diarrea o els vòmits provocats per altres gèrmens, però és molt eficaç en la prevenció de la diarrea i els vòmits que provoca el rotavirus. La majoria dels que la reben, no presenten diarrea per rotavirus i, gairebé tots ells, queden protegits de les diarrees per rotavirus severes.
Tant els nens vacunats com els que no han rebut la vacuna poden emmalaltir per rotavirus més d’una vegada, ja que existeixen diferents tipus de rotavirus i perquè ni la vacuna ni la infecció adquirida de forma natural proporcionen una protecció total a futures infeccions. No obstant això, una segona infecció tendeix a ser menys greu que la primera.
Tercera i última conclusió: en disposar de vacuna efectiva és important aplicar-la.
– Des del punt de vista individual: per protegir als lactants i nens petits enfront de les formes greus de gastroenteritis aguda, prevenint sofriments, hospitalitzacions.
– Des del punt de vista familiar: s’evitaran pèrdues de jornades de treball en els pares i les repercussions sobre la dinàmica familiar de guarda de l’ infant.
– Des del punt de vista social: reduirà la càrrega de la malaltia i la utilització de recursos.
Article original del Dr. A. Martínez Roig, pediatra especialista en Malalties Infeccioses i consultor clínic de la Fundació Hospital de Nens.