Les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) poden ser molt positives per a l’aprenentatge de nens grans i adolescents. També permeten adquirir habilitats tecnològiques que necessitaran en el futur. Però un mal ús, incloent un inici a edats primerenques, pot generar problemes físics (dolor d’esquena, fatiga ocular, problemes de son i sedentarisme), acadèmics (trastorns de l’aprenentatge, menor concentració o rendiment), psíquics (addicció i estrès) i socials (aïllament i pèrdua d’interès).
Per saber una mica més…
L’ús de pantalles i aprenentatge
Els programes de qualitat tenen beneficis educatius en nens més grans de 2 anys (habilitats socials, llenguatge, nivell aprenentatge, etc.): en menors d’aquesta edat NO ESTÀ COMPROVAT que en tinguin.
Fins als 2 anys, els nens i nenes no tenen la maduració cerebral suficient per entendre la representació real equivalent a la pantalla; poden quedar enlluernats amb els colors brillants i el moviment, però el cervell no és capaç de donar-los sentit. La fascinació té molt a veure amb l’admiració i la passivitat, a diferència de l’atenció que comporta uns processos de selecció de la informació, de discriminació del que és realment important i, per tant, d’aprenentatge.
Els nens i nenes petits aprenen amb el moviment i en contacte amb les persones significatives per a ells més que davant de qualsevol pantalla. Fins als 3 anys necessiten l’experiència real del tacte, de córrer cap a l’objecte, agafar-lo, llepar-lo i llençar-lo per integrar-lo.
Hi ha estudis que mostren un retard en l’adquisició de llenguatge en els nens i nenes més exposats a pantalles abans dels 2 anys, així com un increment dels casos d’hiperactivitat al cap de 7 anys.
Finalment, sovint la fascinació per les pantalles comporta deixar de banda altres jocs convencionals que impliquen activitats imprescindibles per al bon desenvolupament neurològic dels nens i nenes.
conlleva dejar de lado otros juegos convencionales que implican actividades imprescindibles para el buen desarrollo neurológico de l@s niñ@s.
L’ús de pantalles i la son
La llum que emeten les pantalles actua bloquejant la secreció de melatonina, que és un inductor fisiològic del son, alterant el ritme de son i vigília i afectant el sistema immunitari: s’ha comprovat que els nens i nenes exposats a pantalles dormen menys hores i el somni és menys reparador.
El dèficit d’hores de son incideix negativament en l’estabilitat emocional dels infants i adolescents, així com en el rendiment acadèmic.
L’ús de pantalles i salut ocular
L’excés d’exposició a pantalles s’ha associat amb un increment de casos de miopia i de fatiga visual en els nens i nenes.
L’ús de les TIC i l’obesitat
L´ús de pantalles comporta un estil de vida sedentari que afavoreix l´aparició d´obesitat i diabetis.
Cal ajudar els més petits a fer una introducció progressiva i guiada a l’ús de pantalles perquè es puguin beneficiar dels seus avantatges, més que rebre les conseqüències negatives d’un ús inadequat.
Cal ser conscients que els pares i mares són un exemple per als seus fills i filles i que els seus hàbits tindran influència sobre el seu comportament. Si els nens i nenes veuen fer un ús intensiu del mòbil o tauleta als pares i mares, tindran tendència a fer el mateix
PAUTES ÚTILS I TEMPS RECOMANATS
Menors de 2 anys:
- Evitar l’ús de pantalles de qualsevol tipus.
De 2 a 3 anys:
- Prioritzar jocs amb contacte físic: jocs de faldilla o amb moviment, contes, construccions…
- Ús de pantalles acompanyat, només programes escollits i exposició limitada (menys de mitja hora diària)..
De 3 a 6 anys:
- Prioritzar jocs que comportin contacte físic i/o moviment.
- Increment progressiu i supervisat de l´ús de pantalles fins a una hora diària.
- Desar els dispositius en un lloc no accessible i acostumar a demanar permís per utilitzar-los. És recomanable que els nens i nenes no tinguin cap tipus d’aparell audiovisual al dormitori.
- Aplicacions segures: protegir de continguts inadequats mitjançant controls parentals.
- Triar jocs, programes de TV o aplicacions apropiats per a l’edat.
- Evitar ús de les TIC als hàbits quotidians: vestir-se, rentar-se, ordenar joguines, anar a dormir…
- Gaudir de l’hàbit d’explicar un conte abans d’anar a dormir.
- Aprofitar el temps dels àpats per parlar, sense pantalles.
- Evitar ús de pantalles una hora abans de ficar-se al llit: la brillantor de les pantalles afecta la conciliació i qualitat del son.
- No fer servir les pantalles de forma sistemàtica com a “cangur” per distreure els nens i nenes (cotxe, autobús, sales d’espera, mentre es fan les feines de casa…).
- Utilitzar les pantalles sempre en una àrea que estigui ben il·luminada, evitant brillantor elevada de la pantalla i acostar-s’hi molt.
- En cas de portar ulleres, cal utilitzar-lo quan s’estigui davant del dispositiu.
A partir de 6 anys:
- Increment progressiu i supervisat de l’ús de pantalles fins a dues hores diàries.
- Mateixes recomanacions que a l’apartat anterior.
Font: https://www.aepap.org/