Visita del Papa Francisco al dispensari de les Filles de la Caritat de San Vicenç de Paül

El papa Francisco va visitar el passat dia 14 de desembre el dispensari pediàtric de Santa Marta al Vaticà. Després de la visita , es va dirigir a l’aula Pau VI per a una trobada amb els nens , les seves famílies i els voluntaris , estant presents unes 800 persones. El dispensari va ser construït fa més de 90 anys .

El 30 de desembre de 2005, també va ser també visitat pel papa Benet XVI , en el primer any del seu pontificat . La germana Antonietta Collacchi , de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, responsable del dispensari, ha estat l’encarregada de dirigir unes paraules de salutació al Sant Pare en arribar a l’aula Pau VI.

La religiosa ha afirmat que “li acollim amb alegria i senzillesa , amb el cor ple de gratitud per aquesta visita entre nosaltres : un veritable regal per a tots , sobretot per als nostres nens”. La germana ha fet un repàs de la història del dispensari i explicant el seu funcionament ha precisat que “aquesta simfonia d’amor és possible gràcies al treball voluntari dels metges – pediatres , ginecòlegs , ecografistes , dermatòlegs , dentistes – i de tants treballadors que ofereixen el seu temps , passió i tendres”. La Divina Providència – ha assegurat – ” fa que no falti el seu suport , multiplicant cada dia , a les nostres mans , la caritat ” . Així mateix ha indicat que “els nostres dies estan marcats per l’alegria del ser cristians , per la lluminositat d’un somriure i de la calor de la gratitud i això ens permet poder repetir – amb la solidaritat de l’experiència – algunes de les seves paraules : ‘ el veritable poder és el servei ‘ , per a un cristià ‘ progressar ‘ és ” abaixar “. La germana ha assenyalat que en aquest temps d’Advent , “una vegada més dirigim la mirada cap a una família en dificultat , abandona pels homes al seu destí, però veiem sobretot la confiança en la voluntat del Pare Celeste i cultivem la consciència que en els seus plans està imprès el toc d’un artista que compleix la seva obra d’art ” . Per finalitzar la seva intervenció , la germana ha demanat al sant pare que ” beneeixi aquesta nostra família polièdrica , que porta els colors del món i sovint els signes de les dificultats i de les contradiccions de la societat contemporània ” de la mateixa manera, ha indicat que resen per ell ” demanant al Senyor que tingui cura els seus passos i li doni suport en el seu ministeri”.


A continuació , Elisabetta – mare d’un nen atès a l’ambulatori des que tenia menys d’un any – també ha dirigit unes paraules al papa. Ha començat dient-li que la seva presència ” ens sorprèn i ens regala sempre moments de tendresa i d’alegria” . A més , ha afegit , “el teu somriure és tan sorprenent que arriba al cor de tots , donant-nos moltíssima pau . Sabem quant amor tens cap als nens , especialment cap als més necessitats ” . Elisabetta ha afirmat que “els nostres fills reben avui el regal més bonic de Nadal que podrien imaginar : el teu somriure , la teva carícia , la teva abraçada ” .


En ser de la mateixa llengua mare que el sant pare, la dona ha pronunciat també aquestes paraules en espanyol : ” Molt bon dia papa Francisco! Moltíssimes gràcies per regalar-nos aquest matí , per compartir amb nosaltres i els nostres estimats fills aquests moments, que per nosaltres seran inoblidables ! Moltes gràcies sant pare i bon Nadal! “


Després de les salutacions , nombrosos nens han ofert regals al sant pare . Després han cantat desitjant pau i felicitat a tots els presents . Ja que el proper dia 17 el papa compleix 77 anys , els nens han portat al papa Francisco un pastís amb espelmes i ell les ha apagat.
El sant pare ha rebut dos regals especials , una ceràmica de la Sagrada Família de part de les famílies presents i un jersei blanc de part dels nens .


Per la seva banda, el papa Francisco ha donat les gràcies per la visita i “també pel vostre amor i per l’alegria dels nens . I certament us dono les gràcies per el pastís . És preciosa . Després us diré si estava bona . Moltes gràcies ” .

El dispensari de Santa Marta té més de 90 anys d’història de solidaritat concreta. Va néixer el 8 maig 1922 sota la benedicció del papa Pius XI , després de la primera guerra mundial . La seva gestió va ser confiada a les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül i fins avui han assistit a milers de nens amb les seves famílies. El dispensari ofereix assistència mèdica, suport psicològic i garanteix cobrir les necessitats bàsiques amb la distribució de llet, bolquers, carraques, aliments, medicaments , roba, joguines . Els nens són sotmesos a controls periòdics i consultes especialitzades també per les seves mares.