La tornada al cole podria ser més beneficiosa que mai per als nens

  • Segons els experts, l’aïllament impedeix el creixement dels menors perquè necessiten socialitzar-se per desenvolupar les seves habilitats físiques, cognitives i socials
  • Els pares han de reforçar la idea que tornar a l’escola és positiu i compartir amb els petits les seves pors i preocupacions per evitar un possible rebuig a recuperar les rutines i obligacions
  • És important també transmetre’ls la importància de respectar les noves normes de seguretat i protocols implantats en els centres escolars per evitar el contagi del COVID-19

Barcelona, 26 d’agost de 2020. Tot i la incertesa lògica provocada per la pandèmia, tot sembla indicar que en les properes setmanes començarà un nou curs escolar, però la tornada a l’escola d’aquest any serà diferent, ja que professors i alumnes tornen després d’haver estat durant mesos a casa arran del confinament i les vacances d’estiu. L’alumnat reemprendrà l’activitat educativa en els propers dies si els rebrots de COVID-19 permeten, finalment, mantenir l’actual calendari i haurà de fer front a les normes de seguretat i protocols implantats per les autoritats competents per evitar, en la mesura del possible, el contagi de la malaltia. Aquest fet pot provocar por i ansietat, però els experts coincideixen que per als petits “serà tremendament beneficiós”.

El cap de Pediatria de l’Hospital HM Nens de Barcelona, ​​Dr. Álvaro Díaz Conradi, explica que “l’aïllament evita el creixement dels nens perquè necessiten socialitzar-se per desenvolupar les seves habilitats físiques, cognitives i socials. En el cas de produir-se sense contratemps, la tornada a l’escola els resultarà tremendament beneficiosa”. En aquest sentit, el contacte amb altres nens i els professors és imprescindible perquè progressin en les seves capacitats psicomotrius, de comunicació oral i escrita, resolució de problemes, agilitat, autoconfiança, empatia, curiositat, imaginació, etc.

No obstant, després d’haver passat l’últim trimestre del curs a casa mantenint únicament contacte amb els companys i professors de forma digital sumat als tres mesos de vacances, l’inici del curs 2020-21 pot resultar més difícil per als nens i provocar-los ansietat. Per això, pel Dr. Díaz Conradi “és important que els pares reforcin la idea que tornar a classe és positiu i té múltiples avantatges”.

Reticència a recuperar les rutines

La tornada a l’escola suposarà recuperar les rutines habituals, un fet que pot causar rebuig. Si això es produeix, s’ha d’identificar el motiu que el provoca per saber com actuar. Els especialistes recomanen que davant d’una situació de rebuig, els pares han d’escoltar als seus fills per saber què els preocupa o no els agrada per resultar més persuasius amb les seves argumentacions. Els nens i adolescents han d’aprendre a afrontar l’adversitat i entendre que les persones tenen obligacions i que, de vegades, cal fer coses tot i que no agradin o es consideri que no tenen utilitat. Cal plantejar-los arguments senzills i trobar sempre l’aspecte positiu de la situació per molt complicada que sembli.

Els més petits seran els que més resistència posaran a l’hora de recuperar aquestes rutines, encara que els més grans tampoc escapen a aquesta situació. En aquest sentit, la coordinadora de Pediatria d’HM Hospitales a Madrid, Dra. Isabel Romero, afirma que per als més petits “sempre és més complicat, ja que tenen major afecció als pares. Sens dubte, a ells el confinament no els ha semblat tan dolent i tindran reticència a separar-se dels seus progenitors. A mesura que van sent més grans necessiten la socialització, el joc amb els amics, la figura de professor. Aquí la reticència serà menor llevat que hagi transcendit, i segur que en major o menor grau ho ha fet, la por al contagi”.

Por al contagi

Durant el confinament, hi ha molts nens que han perdut als seus avis i la majoria han sentit les converses dels adults i han absorbit la preocupació per la situació, de manera que també es poden mostrar temorosos davant la possibilitat de contagiar-se del COVID-19. Per evitar que aquesta por sorgeixi, la Dra. Romero recomana “expressar-lo i compartir-lo. La por és un sentiment més i és important que no el censurem per molt desproporcionat que sigui. Cal fer veure a l’infant que entenem que tingui por, que és una cosa normal que els passa a moltes persones. La millor manera de combatre-la és parlar del que la genera. Donar informació de forma correcta i apropiada a la capacitat d’entendre de l’infant i explicar-li tot allò que pot tenir influència o modificar la seva forma de vida”.

Així mateix, els aportarà tranquil·litat transmetre’ls la importància de respectar les noves normes de seguretat i els protocols amb els que es trobaran en el centre escolar, ja que el seu compliment ajudarà a evitar el contagi.

En aquest sentit, els experts aconsellen que es conscienciï bé als nens que els hàbits han canviat i que hauran de mantenir una distància de seguretat sempre que sigui possible, no compartir el material, rentar-se les mans entre 3 i 6 vegades al llarg de la jornada escolar i protegir-se amb mascareta sempre que les condicions ho requereixin. De la mateixa manera, recomanen als docents potenciar les activitats a l’aire lliure mentre les condicions climatològiques ho permetin, ja que el virus es transmet amb més facilitat dins els espais tancats.