L’Hospital HM Nens ha dissenyat un protocol innovador per abordar la hipotonia dels nadons que es caracteritza per incloure la psicomotricitat com a especialitat clau a l’hora d’oferir un tractament integral, afavorint el desenvolupament motor i la qualitat de vida del nen. Per això, els especialistes del centre monogràfic infantil d’HM Hospitales a Barcelona treballen des del cos del pacient vinculant els aspectes sensorials, emocionals, motrius i relacionals.
La hipotonia és un trastorn que sol aparèixer durant els primers mesos de vida i es caracteritza per la flexibilitat exagerada dels músculs. Aquest baix to muscular o excessiva flexibilitat genera un cos de consistència tova, ja que les articulacions, fins i tot amb el múscul contret, no es troben ben fixades, la qual cosa provoca flaccidesa i la realització de moviments més lents, costosos i de menor amplitud, és a dir, el bebè presenta un repertori de moviments menor a l’habitual. En aquest sentit, pot tenir dificultat a l’hora de moure el cap, mantenir una postura estable, girar-se, asseure’s o dur a terme les accions pròpies del desenvolupament psicomotriu. Aquesta problemàtica es coneix col·loquialment com la d’un ‘nadó tou’.
Els símptomes de la hipotonia poden ser transitoris, en el 80% dels casos, o acompanyar el nadó durant tota la vida en funció de l’origen de la seva causa, el qual pot ser genètic, metabòlic, del sistema nerviós central o perifèric i, fins i tot desconegut. Actualment, és un motiu de consulta freqüent a pediatria i representa el 5% dels motius d’ingrés en nadons. Per això, és important disposar d’un diagnòstic precoç per poder iniciar la intervenció el més aviat possible.
Tractament integral
A l’hora d’afrontar el problema, és important disposar d’un diagnòstic primerenc per poder iniciar la intervenció com més aviat millor. Així, davant de qualsevol sospita, s’ha d’acudir a la consulta del neuropediatre, qui després de fer-ne una
exploració física i neurològica i analitzar els elements de la història clínica del pacient, decidirà quines proves complementàries són necessàries abans d’iniciar la intervenció terapèutica. Aquesta es durà a terme en funció de les necessitats del nadó i podrà incloure les especialitats de psicomotricitat, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia i altres teràpies de suport si cal.
La psicomotricista d’HM Nens, Sophia Skalli, explica que “el pediatre o neuropediatre és el ‘director d’orquestra’, és a dir, és qui coordina la resta d’especialistes que intervenen en el diagnòstic i, posteriorment, en funció de cada cas, proposarà un pla individualitzat” i afegeix que “si s’inicia el tractament de manera ràpida, els nadons que presenten una hipotonia lleu o moderada no lligada a malalties més complexes, poden assolir un desenvolupament proper al normatiu; mentre que en els casos més severs, el progrés pot ser més lent, però amb un enfocament terapèutic constant també es poden aconseguir millores funcionals i de qualitat de vida”.
Impacte emocional
A l’hora de determinar el tractament, l’equip de professionals d’HM Nens té una visió integral del pacient que és innovadora. Skalli considera que “el to muscular té dos aspectes, el fisiològic, molt més evident, i el psíquic, vinculat amb les emocions, per això és fonamental abordar-los conjuntament. Així, des del cos del nadó, treballem tant a nivell posturomotor com en els seus components emocionals amb l’objectiu de repercutir en les altres àrees del seu desenvolupament, com la de les interaccions socials, la regulació emocional, la sensorial, la motricitat fina i la comunicació. Ens interessa la construcció “psicocorporal” del nadó. A través d’aquest abordatge integral, busquem reduir i limitar l’impacte de la hipotonia i fomentar la qualitat de la interacció a la família”.
La hipotonia impacta directament en els senyals que el nadó pot enviar als seus pares: somriures, mirades, acostament de la mà per buscar el contacte tàctil, etc., ja que poden ser escassos o no existir. D’aquesta manera, el retard o la manca d’una resposta a temps del nadó pot posar en risc la construcció d’uns vincles d’aferrament sòlids, els quals es fonamenten en la sincronització de les interaccions. Aquesta manca de sincronització en la comunicació pot provocar desinterès del nadó cap als pares.
La directora mèdica de l’Hospital HM Nens, Dra. María Milá assenyala que “l’abordatge de la hipotonia del nadó mitjançant aquest innovador protocol personal i multidisciplinari situa HM Nens a l’avantguarda dels processos terapèutics d’aquest trastorn. La inclusió d´especialitats complementàries a les tradicionalment mèdiques ens ha permès descobrir altres punts de vista i ampliar el nostre coneixement per poder oferir als nostres pacients un nou enfocament. Considerem el nadó un ésser en relació”.