24 de març Dia Mundial de la Tuberculosi

L’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 24 de Març Dia Mundial de la Tuberculosi. Va ser en aquesta data, però l’any 1882 quan Robert Koch va anunciar al món el descobriment del bacteri responsable de la tuberculosi.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa que es pot prevenir i curar, i que es transmet per l’aire. Els pacients en que els pulmons alberguen bacils de la tuberculosi poden contagiar altres persones quan tussen.

L’Aliança Mundial “Alto a la Tuberculosi”, és una xarxa d’organitzacions i països que lluita contra la malaltia, i organitza el Dia Mundial per donar a conèixer l’abast de la tuberculosi, i les formes de prevenir-la i curar-la.

El Dia Mundial de la Tuberculosi serveix per generar un major nivell de consciència respecte de l’epidèmia mundial de tuberculosi i dels esforços per acabar amb la malaltia.

El 2009, van morir de tuberculosi 1,7 milions de persones, el que equival a unes 4700 morts al dia
Dels 15 països amb les taxes d’incidència estimades de tuberculosi més altes, 13 són a Àfrica, mentre que un terç dels casos nous es produeixen a la Xina i Índia.

Des de 1995 s’han tractat amb èxit 41 milions de pacients amb tuberculosi i s’han salvat 6 milions de vides. Des d’ara fins al 2015 es podrien salvar altres 5 milions de vides si s’aconseguís finançar i executar íntegrament el Pla Mundial per Aturar la Tuberculosi 2011-2015.