Vacuna de l’hepatitis A

Què és l’hepatitis A?

És una malaltia infecciosa causada pel virus de l’hepatitis A. Els símptomes són lleus, semblants als d’un procés gripal o als d’una gastroenteritis (vòmits, diarrea, dolor abdominal, etc.) però, de vegades, pot aparèixer icterícia (coloració groga de la pell i dels ulls) i cansament. El tractament és simptomàtic, repòs i control sanguini de les transaminases (enzims alterats quan el fetge s’inflama) fins a la normalització.
Ocasionalment, cal l’ingrés hospitalari.


15_Vacuna-contra-lhepatitis-A-

Com es contagia l’Hepatitis A?

El contagi es pot produir a través del contacte directe amb persones malaltes d’hepatitis A o pel consum d’aigua i aliments contaminats pel virus de l’hepatitis A.
Fa uns anys era una malaltia endèmica en el nostre medi. Les xifres de malaltia van anar caient conforme milloraven les condicions sòcio-sanitàries.

Com es pot prevenir?

Actualment, disposem de vacunes amb virus inactivats molt eficaços, amb un percentatge de seroprotecció del 95% dels vacunats.

 

Qui i quan s’ha de vacunar contra l’hepatitis A?

Es recomana la vacunació sistemàtica de tots els nens a partir dels 12 mesos. Les dues dosis es poden administrar amb una interval mínim de 6 mesos.
La vacuna de l’hepatitis A es pot administrar amb altres vacunes però a zones anatòmiques diferents.

En el calendari del Departament de Salut actual, la vacuna s’administra als 15 mesos (primera dosi juntament amb la vacuna de la varicel.la) i als 6 anys (segona dosi). Els nens que arriben als 12 anys sense vacunar, es vacunen llavors. 

Qui no s’ha de vacunar contra l’hepatitis A?

  • Persones que hagin patit la malaltia i que presentin serologia positiva al virus de l’hepatitis A.
  • Si s’ha produït una reacció al.lèrgica a la primera dosi de la vacuna.
  • Nens i nenes que pateixen alguna malaltia el dia programat per a la vacunació (es recomana esperar fins a la recuperació).

La vacuna de l’hepatitis A té efectes adversos?

De la mateixa manera que passa amb altres vacunes, poden aparèixer efectes adversos generalment lleus com:

  • Tumefacció i dolor al lloc de la injecció (1 de cada 5)
  • Mal de cap (1 de cada 20)
  • Pèrdua de la gana (1 de cada 12)
  • Cansament.

Aquests efectes adversos poden aparèixer 3-5 dies després de la vacunació i desapareixen als 2-3 dies. Les reaccions adverses greus no són freqüents.

 

Revisat i actualitzat per última vegada al març del 2017