Pasta dental: Com triar una. Parlem sobre el fluor

Parlem sobre el fluor

Molts són els dubtes que sorgeixen als pares i cuidadors pel que fa al fluor. Les pautes de com aplicar-lo, quina quantitat, a quina edat són preguntes que cada dia rebem a la nostra consulta.

A manera de resum i de forma pràctica i senzilla, s’ha d’aplicar pasta fluorada de 1000 ppm F (parts per milió de fluor) en quantitat mínima des de l’erupció de la primera dent en el raspall dental. Dues vegades al dia per a tota la vida (matí després d’esmorzar i nit després de sopar).


15_Vacuna-contra-lhepatitis-A-

Això vol dir, que hem de comprar un raspall des que erupciona la primera dent (no didal, no gasa), RASPALL. I col·loquem pasta des del primer moment (raspada, quantitat mínima). Idealment, recomanem començar abans de l’erupció amb l’estimulació.

A partir del 2010 hi ha una enorme evidència a favor de sols recórrer pastes de 1000 ppmF independentment del risc de càries. Els últims estudis epidemiològics sobre fluorosi revelen que, en llocs on les aigües no estan fluorades, el risc de fluorosi severa (l’única que té un impacte negatiu sobre la qualitat de vida) és de 0.0%. En canvi diàriament veiem a la nostra consulta que 3 de cada 10 nens de 0 a 3 anys presenta càries.

Sabem que la prevenció és bàsica, que començant a raspallar des del primer dent amb pasta fluorada podem disminuir la càries dental en els nostres petits. La visita al odontopediatra el qual aconsellarà sobre quina quantitat de pasta s’ha d’utilitzar, mesures addicionals de protecció, consell dietètic i sobretot com s’ha de fer el raspallat dental (cosa que sembla molt òbvia però no ho és tant) ABANS de l’any de vida.

Aquest escrit pretén arribar a aquells pares que desmoralitzats perquè els seus fills presenten i pateixen (perquè fa mal, perquè ploren, perquè perden dents abans del que toca), i em pregunten per què està informació que remarquem diàriament a les nostres consultes dentals no els ha arribat abans. Així que acudeixin aviat a les nostres consultes ja que tenim les respostes per aconseguir que els seus fills creixin amb unes dents sanes.

 

* Recomanem mirar la composició de les nostres pastes. Moltes de les pastes dentals que es venen amb el nom d’infantil o per a menors de 3 anys, no porten la quantitat de fluor suficient en la composició. Les pastes de 1000 ppm les trobem moltes vegades sota el nom de Junior o per a majors de 6 anys.

 

 

 

 

Dra. Ruth Mayné, juliol 2016. Servei d’Odontobebé.