Significat dels termes Odontològics més freqüents

APARELLS FIXOS: aparells que es fan servir a ortodòncia i que es fixen a les dents, sense poder ser manipulats pel pacient. Es fan servir brackets, bandes i arcs dentals per corregir la posició dentaria. Aquests aparells han de ser controlats periòdicament per l’especialista.

APARELLS REMOVIBLES: aparells que es fan servir a ortodòncia i que poden ser retirats de la boca pel pacient. El formen una base d’acrílic o resina i uns ganxos. Cal fer una neteja a fons de l’aparell i controls regulars per l’especialista.

CÀRIES: destrucció localitzada de l’esmalt dental que, sense tractament, profunditza i amplia la destrucció de la dent.

CARRALL: concreció dura d’origen calcari i color groguenc o marró que es forma i es diposita a la placa dental i s’adhereix fermament a l’esmalt de les dents.

CEFALOMETRIA: mesures cranials que es fan a una radiografia de perfil de crani del pacient per tal de fer un tractament ortodòncic o quirúrgic.

CORONA DE REVESTIMENT: estructura que simula la corona de la dent fabricada amb diferents materials i que es recomana a dents molt destruïdes per protegir la resta dentaria. També es recomana per dents tractades a endodòncia o dents que seran suport de ponts o aparells removibles.

EMPASTAMENT: farciment de les cavitats de les dents destruïdes per la càries.

ENDODÒNCIA: recurs terapèutic necessari quan la càries arriba a la polpa dental, la infecta i, per tant, provoca una pulpitis. Es coneix popularment amb l’expressió “matar el nervi”. Primerament, s’administra anestèsia local i després es trepa la corona de la dent per tal d’extreure la polpa dental infectada, es fan més grans els conductes de l’arrel i s’elimina el nervi. Un cop netejats i esterilitzats els conductes, s’obtura la cavitat.

MALALTIA PERIODONTAL: trastorn inflamatori crònic dels teixits que envolten les dents i es fixen a l’òs maxil.lar.

ESTOMATOLOGIA: branca de la medicina que s’ocupa de les malalties de la boca.

GINGIVITIS: inflamació aguda o crònica de les genives degut a una causa infecciosa o traumàtica.

MANTENIDOR D’ESPAI: és un aparell ortodòncic fix o removible que es fa servir per impedir el desplaçament de les dents i evitar-ne així la pèrdua d’espai deguda a la caiguda prematura de les dents de llet.

QUEIXAL DEL SENY: també es coneix com queixal cordal o tercera dent molar.

OBTURACIÓ/PLOMBATGE: veure empastament.

ODONTÀLGIA: Odolor de les dents.

ODONTOLOGIA: estudi de les dents i de les seves malalties.

ORTODÒNCIA: branca de l’odontologia que s’ocupa de les alteracions de posició dentaria mitjançant aparells fixes o removibles, l’objectiu dels quals és la restauració de la posició de les dents i una aparença estètica òptima.

ORTOPANTOMOGRAFIA: també coneguda com “radiografia panoràmica de la boca”. Es tracta d’una imatge radiogràfica obtinguda des de fora de la boca amb un aparell que gira al voltant del cap del pacient. Mostra de forma clara les dents i les estructures de suport dental.

PERIODÒNCIA: branca de l’odontologia que s’ocupa de les genives i de l’ós de suport de les dents.

PIORREA: veure malaltia periodontal.

TARTRECTOMIA: coneguda popularment com “neteja bucal”. Tècnica de neteja que fa servir l’odontòleg per eliminar el carrall dental.

 

 

Ultima revisió i actualització Juny 2012