Infecció per Virus de l’Papiloma Humà (VPH)

Infecció per Virus de l’Papiloma Humà (VPH)

El virus de l’papil·loma humà (VPH) produeix berrugues. Alguns tipus de VPH causen berrugues a la pell i altres tipus causen berrugues genitals (creixements dins o al voltant de la vagina, el penis o el recte). La infecció per alguns tipus de VPH pot provocar càncer. El VPH és un virus de transmissió sexual.

 

Infecció per Virus de l’Papiloma Humà (VPH)

 

(Berrugues genitals; condilomes acuminats; berrugues venèries)
Per Sheldon R. Morris, MD, MPH, University of California San Diego
Darrera revisió completa gen. 2021

Els diferents tipus de virus de l’papil·loma humà (VPH) causen diferents infeccions, com les berrugues genitals visibles i menys visibles al coll uterí (cèrvix), la vagina, la vulva, la uretra, el penis i l’anus, així com les berrugues comuns de la pell.
La berrugues genitals creixen ràpidament i en ocasions produeixen dolor urent.
Alguns tipus d’infecció per VPH augmenten el risc de desenvolupar càncer en coll uterí, vagina, vulva, penis, anus i gola.
Les berrugues visibles es poden identificar en funció del seu aspecte, mentre que per detectar les menys visibles han d’explorar el coll uterí i l’anus.
La vacuna prevé les infeccions causades per la majoria dels tipus de virus de l’papil·loma humà (VPH) que produeixen càncer.
En general, les berrugues visibles s’eliminen amb làser, per congelació (crioteràpia) o mitjançant cirurgia, però de vegades cal aplicar certs fàrmacs.
(Vegeu també Introducció a les malalties de transmissió sexual.)

El VPH és la malaltia de transmissió sexual (MTS) més freqüent. El VPH és tan comú que al voltant de l’80% de tots els homes i dones sexualment actius que no han estat vacunats contrauen el virus en algun moment de la seva vida. A Estats Units s’infecten pel VPH al voltant de 14 milions de persones cada any. Abans que es comercialitzés la vacuna contra el VPH, cada any aproximadament entre 340 000 i 360 000 pacients buscaven atenció per a les berrugues genitals causades pel virus. A mesura que cada vegada més persones estan sent vacunades contra el VPH, el percentatge de persones amb evidències d’infecció per aquest virus ha anat disminuint.

La majoria de les infeccions desapareixen en el termini d’1 o 2 anys, però en alguns casos persisteixen. La infecció persistent causada per alguns tipus de VPH pot augmentar el risc de certs tipus de càncer.

Es coneixen més de 100 classes de VPH. Alguns tipus produeixen berrugues cutànies comuns, mentre que altres causen diferents infeccions genitals:

Berrugues localitzades en els genitals externs (es veuen amb facilitat): aquestes berrugues estan causades per determinats tipus de VPH, sobretot, els tipus 6 i 11. No obstant això, és poc probable que els tipus 6 i 11 de virus causin càncer. Aquests tipus es transmeten per contacte sexual i infecten les zones genital i anal.
Berrugues localitzades en els genitals interns (menys visibles): altres tipus de VPH, sobretot els tipus 16 i 18, infecten l’àrea genital, però no donen lloc a berrugues visibles amb facilitat. Produeixen berrugues planes diminutes al coll uterí oa l’anus, que només són visibles amb un instrument d’augment denominat colposcopi. Les berrugues també poden aparèixer a la vagina, la vulva, la uretra, el penis, l’anus o la gola. Aquestes lesions, menys visibles, no solen provocar símptomes, però els tipus de VPH que les produeixen augmenten el risc de patir càncer cervical (al coll de l’úter) i càncers de vagina, vulva, penis, anus, bufeta, així com certs càncers de cap, coll i gola. Per tant, aquestes berrugues han de ser tractades. Contraure una infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) augmenta el risc de desenvolupar un càncer relacionat amb el virus de l’papil·loma humà (VPH).
Els tipus de VPH que afecten les àrees genitals i rectals es solen propagar durant el coit vaginal o anal, però també poden contagiar-se a través d’altres tipus de contacte.

El VPH també pot transmetre durant el sexe oral i, posteriorment, produir infeccions a la boca, a més d’augmentar el risc de càncer de coll.

 

Sabies que…? Alguns tipus de VIH que causen berrugues genitals també poden provocar càncer.

Símptomes

En els homes, les berrugues solen aparèixer en el penis, especialment sota el prepuci en els homes no circumcidats, oa la uretra. En les dones, les berrugues genitals es produeixen a la vulva, a la paret vaginal, al coll uterí i en la pell que envolta l’àrea vaginal. També poden aparèixer en l’àrea que envolta l’anus i en el seu interior, sobretot en persones que practiquen sexe anal.

En molts casos, les berrugues no causen cap símptoma, però en algunes persones produeixen dolor urent, pruïja o malestar ocasionals.

Solen aparèixer d’1 a 6 mesos després de l’contagi amb el VPH. A el principi, consisteixen en creixements diminuts, tous i humits, de color rosa o gris. Creixen amb rapidesa i es converteixen en un embalum aspre i irregular, que, en alguns casos, creix cap a l’exterior de la pell amb una tija estret. La seva superfície rugosa els dóna l’aspecte d’una petita coliflor. Sovint creixen en forma de raïms.

Les berrugues creixen amb més rapidesa i s’estenen per una zona més àmplia en les dones embarassades i en persones que tenen el sistema immunitari debilitat, com és el cas d’aquells infectats per VIH.

 

Diagnòstic

  • Per berrugues genitals externes, una avaluació mèdica
  • Per a les berrugues genitals internes, colposcòpia o anoscopia

 

Les berrugues genitals externes solen diagnosticar-se en funció del seu aspecte. Si aquest és estrany, sagnen, esdevenen úlceres obertes (ulceració) o persisteixen després de el tractament, han de ser extirpades quirúrgicament i examinades a l’microscopi per verificar la presència d’un possible càncer. A causa de que la sífilis pot causar certs tipus de berrugues genitals, els metges solen fer una anàlisi de sang per detectar la sífilis.

Es realitza una colposcòpia (que consisteix en l’ús d’una lent d’augment binocular per examinar el coll uterí) per detectar les berrugues internes, menys visibles, al coll uterí. La anoscopia (ús d’un tub de visió per examinar l’interior de l’anus) es fa per detectar la possible presència de berrugues a l’anus. Prèviament s’ha d’aplicar a la zona en qüestió un tint que faciliti la visió de les berrugues.

Es recull una mostra d’una berruga i s’analitza amb proves com ara la reacció en cadena de la polimerasa, PCR. Aquesta prova crea múltiples còpies d’un gen, el que permet identificar el material genètic (ADN) únic de VPH. Mitjançant aquesta prova es confirma el diagnòstic de l’VPH i s’identifica el tipus.

En general, no es recomana realitzar proves de detecció (cribratge o screening) a les persones que no presenten símptomes. Les dones de 30 a 65 anys són una excepció. Aquestes dones han de ser examinades i sotmeses a proves de detecció quan se’ls fa una prova Papanicolau (Pap). Si es detecta el virus de l’papil·loma humà (VPH), es realitza una colposcòpia. Sovint es pren una mostra de teixit (biòpsia) per examinar-la a l’microscopi.

 

 

Prevenció

Es pot triar entre tres vacunes per vacunar contra el VPH:

  • Nonavalente: protegeix contra nou tipus de VPH
  • Quadrivalent: protegeix contra quatre tipus de VPH
  • Bivalent: protegeix contra dos tipus de VPH
  • En l’actualitat, als Estats Units només es disposa de la vacuna nanovalente.

Les tres vacunes contra el VPH protegeixen davant dels dos tipus de VPH (tipus 16 i 18) que causen al voltant de l’70% dels càncers de coll uterí. La vacuna quadrivalent inclou protecció davant dels dos tipus de VPH (els tipus 6 i 11), responsables de més de l’90% de les berrugues genitals, mentre que la vacuna nonavalente afegeix protecció enfront d’altres 5 tipus de VPH (els tipus 31, 33, 45, 52 i 58), que causen prop de el 15% dels càncers de coll uterí.

La vacuna nonavalente i la vacuna quadrivalent es recomanen per a totes les persones entre els 9 i els 26 anys d’edat que no van ser vacunades prèviament. La vacuna nonavalente pot resultar eficaç per als adults de 27 a 45 anys, que haurien de comentar amb el seu metge la possibilitat de rebre la vacuna. La vacuna bivalent es recomana només per a nenes i dones, no per a nens i homes.

Aquestes vacunes s’administren en forma d’injecció en un múscul, normalment al braç. La vacuna s’administra preferiblement als 11 o 12 anys d’edat, però la seva administració pot començar als 9 anys d’edat. Els nens menors de 15 anys reben dues dosis; les persones de 15 anys o més reben tres dosis.

L’ús correcte i habitual dels condons masculins pot reduir el risc d’infecció per VPH i de trastorns relacionats amb el VPH, com les berrugues genitals i el càncer de coll uterí. Els condons poden no eliminar completament el risc perquè el VPH pot infectar àrees que no estan cobertes pel condó.

Altres mesures generals també contribueixen a prevenir la infecció per VPH (i altres malalties de transmissió sexual):

Evitar pràctiques sexuals de risc com ara canviar sovint de parella sexual o mantenir relacions sexuals amb prostitutes o amb persones que tinguin altres parelles sexuals.
Ràpid diagnòstic i tractament de la infecció (per evitar contagiar altres persones)
Identificació dels contactes sexuals amb persones infectades, seguida per l’assessorament o el tractament d’aquests contactes
No practicar sexe (anal, vaginal o oral) és la forma més segura de prevenir les malalties de transmissió sexual, però es tracta d’un mètode sovint poc realista.

 

Tractament

 

En general, làser, electrocauterització, congelació o cirurgia
En algunes ocasions, diversos tractaments tòpics
Si el sistema immunitari està sa, sol aconseguir finalment controlar el VPH i eliminar les berrugues i el virus, fins i tot sense tractament. La infecció pel VPH desapareix després de 8 mesos a la meitat de les persones i dura més de 2 anys en menys de 10% dels casos. Si les persones amb berrugues genitals tenen el sistema immunitari debilitat, necessiten tractament i, sovint, les berrugues reapareixen.

Cap tractament per a les berrugues externes és completament satisfactori i hi ha alguns que resulten incòmodes i deixen cicatrius. Les berrugues als genitals externs es poden eliminar amb làser, mitjançant la utilització d’un corrent elèctric (electrocauterització), per congelació (crioteràpia) o mitjançant cirurgia. S’utilitza un anestèsic local o general, depenent de el nombre i grandària de les berrugues que es van a eliminar.

De manera alternativa, es pot aplicar toxina de podofilina, imiquimod, àcid tricloroacètic o sinecatequinas (un ungüent preparat a partir d’extractes de te verd) directament a les berrugues. No obstant això, aquesta modalitat requereix diverses aplicacions durant setmanes o mesos i pot produir cremades a la pell circumdant, a més de ser ineficaç amb força freqüència. Després de l’tractament, pot haver dolor a l’àrea. El imiquimod en crema causa menys cremades que els altres medicaments, però també és menys eficaç. Les berrugues poden reaparèixer després d’administrar un tractament aparentment eficaç.

Per a les berrugues de la uretra, es fa servir un tub de visualització (endoscopi) amb accessoris quirúrgics, que és la forma més eficaç d’eliminar-les, però aquest procediment requereix anestèsia general. Fàrmacs com ara la tiotepa introduïda a la uretra o el medicament antineoplàstic 5-fluorouracil injectat en la berruga solen ser eficaços.

S’ha descobert que les injeccions de interferó alfa en la berruga són eficaços fins a cert punt.

En els homes, la circumcisió redueix el risc de contraure la infecció per VPH, així com la infecció per VIH i l’herpes genital, però no la sífilis.

S’ha d’examinar a totes les parelles sexuals per detectar berrugues genitals i altres malalties de transmissió sexual i administrar tractament, si fos necessari. Les parelles sexuals s’han de sotmetre a exàmens periòdics per detectar una possible infecció pel VPH.

 

POTS AMPLIAR LA INFORMACIÓ: www.elvphescosadetodos.com