Hèrnia inguinal

Com es manifesta l’hèrnia inguinal?

Consisteix en un paquet que apareix i desapareix a la zona inguinal. En els nens pot arribar a ocupar l’escrot, i ser de grans dimensions. En les nenes pot aparèixer com un petit nòdul, de la mida d’una oliva petita, mòbil i no dolorós, i que correspondria a l’ovari. L’hèrnia molesta més o menys segons la mida.

Cada costat de l’engonal és independent i pot presentar una hèrnia. Si és dels dos costats (bilateral), pot ser simultània o no, i aparèixer en un costat temps després de l’altre. Però només està indicat tractar el costat afectat.Un risc és que l’intestí quedi atrapat en sortir per la hèrnia, i no pugui tornar dins de l’abdomen. Si el nen o la nena presenta un bony fix, dur, molt dolorós, amb malestar general, vòmits, irritabilitat … ha d’anar d’urgències a un servei amb pediatria perquè l’especialista pugui tornar a introduir l’intestí al seu lloc. Pot ser fins i tot necessària una cirurgia d’urgències. Aquest risc és el motiu pel qual s’aconsella la intervenció de les hèrnies.

Què és l’hèrnia inguinal?

L’hèrnia inguinal és la persistència d’un conducte que comunica l’interior de la cavitat abdominal amb la bossa escrotal (en el nen) i amb el pubis (a la nena).

El tractament és quirúrgic, i s’ha de fer pel risc que l’intestí es quedi atrapat i no pugui tornar a l’abdomen, amb el consegüent risc de perforació intestinal. Si el que està fora és l’ovari, no torna sol, de forma que també estaria molt exposat a traumatismes i a risc de torsió.

En què consisteix l’operació?

En la intervenció es separa el conducte herniari (sac) de la resta de teixits veïns, es talla i es tanca amb una sutura. En nens no es col·loquen malles (excepte en casos molt excepcionals amb altres patologies). La intervenció es fa amb anestèsia general combinada amb locoregional, ja que no toleren la segona sola.

Com serà el postoperatori?

Pel tipus d’anestèsia combinada que es fa, el postoperatori no és molt molest. Amb els analgèsics orals habituals, els següents dies solen anar bé. Poden fer una dutxa diària, moure’s segons les molèsties que tinguin i, en general, dóna molt poques complicacions. Les infeccions són molt infreqüents. Pot aparèixer un petit hematoma local, i inflamació de l’escrot, si l’hèrnia hi arribava a la zona. També és extremadament infreqüent que l’hèrnia reaparegui.