Hèrnia epigàstrica

Com es manifesta l’hèrnia epigàstrica?

Consisteix en un paquet que apareix normalment en qualsevol zona des del relleu de l’esternó fins al melic, en la línia mitjana de l’abdomen (línia alba). La lesió normalment mesura de 0.5 a 1 cm i és de greix provinent de cavitat abdominal. Pot provocar un dolor localitzat en el punt on es troba l’hèrnia, però en general no molesten.Què és l’hèrnia epigàstrica?

L’hèrnia epigàstrica es deu a un orifici en les fibres creuades de la línia alba, comunicant l’interior de la cavitat abdominal amb la pell de la línia mitja. Aquestes hèrnies no es resolen espontàniament, augmentant de grandària amb el creixement, de manera que el tractament és quirúrgic.

En què consisteix l’operació?

La intervenció és ambulatòria i es realitza sota la combinació d’anestèsia general i local. En l’edat infantil la cirurgia no es tolera només amb l’anestèsia local.

L’hèrnia s’ha de marcar amb un bolígraf o retolador amb el nen despert, ja que un cop anestesiat pot ser difícil trobar el punt exacte de la mateixa.

Es realitza un tall horitzontal sobre l’hèrnia lleugerament major a la de la mateixa. S’aïlla l’orifici de la resta dels teixits es tanca amb diversos punts de sutura en funció de la mida del mateix.

Com serà el postoperatori?

Pel tipus d’anestèsia combinada que es fa, molesta poc durant el postoperatori. Amb els calmants orals habituals, els següents dies solen estar bé. Poden dutxar-se diàriament i moure segons les molèsties que tinguin. En general, dóna molt poques complicacions. Les infeccions són molt rares. Pot aparèixer un petit hematoma i / o inflamació. És extremadament infreqüent que l’hèrnia reaparegui.