Encefalitis: Com afecta l’encefalitis als infants?

L’encefalitis és una inflamació del cervell d’origen infecciós o d’autoimmune. El seu impacte en els nens pot variar depenent de la causa i la gravetat de la malaltia, de la rapidesa amb què es diagnostica i es tracta, així com de l’edat i altres factors individuals. Solen presentar-se en forma de malaltia aguda, amb evolució en hores o pocs dies, encara que hi ha altres maneres menys freqüents, amb empitjorament lent en setmanes o fins i tot mesos.
Aquests són alguns aspectes sobre les encefalitis als nens:
 
  • Símptomes inicials: Els símptomes inicials poden ser similars als de les infeccions virals, com febre, mal de cap, somnolència o fatiga i malestar general.
  • Problemes neurològics: L’encefalitis afecta directament el sistema nerviós central, cosa que pot provocar una varietat de problemes neurològics. Aquests poden incloure canvis al nivell de consciència (confusió, desorientació, somnolència), convulsions i problemes de coordinació.
  • Alteracions en el comportament: Els nens afectats poden experimentar canvis en el seu comportament, com ara irritabilitat o apatia, alteracions dels patrons de son i dificultats d’atenció.
  • Problemes d’aprenentatge: Les encefalitis devolució lent poden afectar la cognició i laprenentatge. Els nens poden experimentar dificultats a la memòria, el processament de la informació i altres funcions cognitives.
  • Problemes de parla i llenguatge: Les encefalitis poden afectar les àrees del cervell responsables de la parla i el llenguatge, cosa que podria provocar dificultats de comunicació.
  • Convulsions: Les convulsions són una complicació freqüent de l’encefalitis a nens. Poden ser focals o generalitzades i poden passar en qualsevol moment de l’evolució, encara que són més habituals a les fases inicials.
  • Problemes motors: Les encefalitis poden afectar la coordinació motora i provocar tremolor, alteracions de lequilibri i marxa inestable. També poden produir feblesa muscular i altres problemes motors.
  • Trastorns de l’estat d’ànim: Les encefalitis, sobretot les d’evolució més lenta, poden provocar canvis a l’estat d’ànim dels nens, amb símptomes com ara depressió o ansietat.
  • Seqüeles a llarg termini: En alguns casos, els nens que han patit encefalitis poden experimentar seqüeles a llarg termini. Aquestes seqüeles inclouen problemes daprenentatge, discapacitats físiques i trastorns neuropsiquiàtrics, que poden afectar el caràcter i la conducta.
  • Rehabilitació: Les seqüeles de les encefalitis poden requerir rehabilitació per recuperar-se adequadament. Segons les necessitats de cada cas, poden necessitar rehabilitació física, teràpia ocupacional, logopèdia o intervenció psicològica.
És important destacar que el pronòstic pot variar significativament depenent de la causa i la precocitat en la detecció i el tractament. Molts nens es recuperen completament amb la teràpia adequada. Tot i això, l’encefalitis també pot tenir conseqüències greus i, en alguns casos, pot ser potencialment mortal. L’atenció mèdica primerenca, el seguiment adequat i el tractament de les seqüeles són crucials per millorar el pronòstic de l’encefalitis als nens.