De vacances amb nens

Si aneu de vacances amb nens, aquí trobareu consells i explicacions sobre els problemes de salut més freqüents per a que, així, les vacances siguin realment vacances.

Bones vacances!! això ho sentirem dir moltes vegades a partir d’ara, sens dubte tots desitgem que ho passeu molt bé. Durant aquests dies ens desplaçarem més o menys, i perquè les vacances siguin realment vacances per a tots, cal recordar que viatgem amb nens i no és el mateix que anar sense ells.

Per tant tindrem en compte algunes coses:

 • Les rutes no han de ser molt llargues.
 • Parar aproximadament cada 2 h. per descansar el conductor i perquè puguin jugar els nens. Intentem portar sempre algunes pilotes, galledes, pales, cordes…
 • Mentre viatgem podem escoltar música, cançons, contes… Pot ser un bon moment per iniciar-los en la música clàssica: Clásicos divertidos, En Pere i el llop…
 • Fer jocs durant el viatge: Endevinalles, llistes de coses o animals que comencin per una lletra determinada…
 • Intentem arribar aviat als llocs on ens allotjarem per així donar una volta, banyar-nos (si es possible) o jugar.
 • Portem sempre aigua i alguna cosa per menjar: Bastons, galetes…
 • Preparem les bosses amb roba pràctica, documentació (que no falti la targeta sanitària) i una farmaciola on no falti: Protecció solar (tant si anem a la platja com si anem a la muntanya), analgèsics i antiinflamatoris (tipus Ibuprofé), antitèrmics com paracetamol, alguna pomada amb corticoides per les picades d’insectes, termòmetre, gases, “tiritas”, antisèptic tòpic, sèrum fisiològic per rentar ferides o per els ulls en cas de conjuntivitis o quan ens entra una brossa, xiclets o supositoris per el mareig i algunantihistamínic en cas de que tinguem criatures amb reaccions al.lèrgiques freqüents o inhaladors com salbutamol en cas de nens amb asma bronquial.

Els problemes més freqüents que podem trobar-nos són:

 1. FEBRE: La temperatura normal es fins a 37ºC si és a la aixella i 37,5ºC si és rectal. El primer antitèrmic que farem servir serà les mides físiques (despullar al nen, banyar-lo o mullar-lo amb aigua tèbia). Si la temperatura no disminueix i/o és superior a 38,5 ºC recomanen antitèrmics tipus Paracetamol.
 2. MAL D’OÏDA: A l’estiu amb els banys el mal d’oïda és habitual, produït generalment per la inflamació de l’oïda externa. Administreu un antiinflamatori o analgèsic i si persisteixen les molèsties consulteu amb un pediatre.
 3. VÒMITS i/o DIARREES: Consulta les recomanacions en les nostres fitxes.
 4. ESTRENYIMENT: Intentem controlar les deposicions dels nostres fills durant les vacances. Tot sovint els canvis d’aigua, d’alimentació i de ritme de vida fan que la quantitat de deposicions també canvíi. Intentem fer una dieta rica en fibra (verdures, fruita, llegum…) i donar molts líquids (aigua principalment). Més d’un nen ha arribat al Servei d’Urgències d’un Hospital amb un quadre de dolor abdominal i el que passava realment es que feia molts dies que no anava de ventre. Quants? Ningú no ho sabia.
 5. FERIDES: Rentar-les sempre amb aigua i sabó. Posteriorment donar uns tocs amb qualsevol antisèptic.
 6. PICADES D’INSECTE: Aplicar sobre la zona una crema amb corticoide, encara que no està indicada si sospitem que està infectada. El fred local també va bé.

Esperem que no necessiteu aquests consells. No us marqueu grans fites i sobretot BON VIATGE I BONES VACANCES. Fins la tornada.

Revisat i actualitzat a l’abril de 2016