Gastroenteritis: Consells alimentaris en cas de patir-la

Durant els últims anys han canviat les recomanacions que fan referència a l’alimentació dels infants quan tenen un procés gastrointestinal.

Les tendències actuals s’inclinen a no canviar l’alimentació en excés, per tal que l’activitat i la flora intestinal es recuperin el més aviat possible.

La part més important de la ingesta de líquids i sòlids fa referència a mantenir un estat d’hidratació correcte, i intentar respectar la ingesta que faci el nen (que sol ser força menor a l’habitual)

 

Mantenim l’estat d’hidratació

Lactància materna

Si l’alimentació del lactant és lactància materna, es recomana continuar amb ella segons les necessitats del nen. Habitualment serà necessari oferir més número de preses de pit al dia. 

Oferir altres líquids i/o aliments segons l’edat i la dieta ja incorporada per l’edat del nen/a.

Suero de rehidratació oral

La forma més adequada per recuperar les pèrdues ocasionades per vòmits o diarrees és amb suero de rehidratació oral.

La OMS y la ESPGHAN van determinar unes concentracions idònies d’aigua i electrolits en aquests preparacions per recuperar les pèrdues.

Existeixen molts preparats comercials amb composicions correctes, de venda a les farmàcies. Hauríem d’evitar preparacions casolanes i begudes que fan servir els esportistes o refrescs.

 

La dieta astringent és necessària?

A l’actualitat les dietes astringents estrictes estan desaconsellades, ja que s’ha vist que poden ser inclús contraproduents.

S’ha d’oferir alimentació variada, això sí, evitant aliments rics en greixos o sucres.

No és aconsellable ni deixar al nen en dejú ni forçar a menjar. Quan l’infant es trobi millor recuperarà el temps perdut i tornarà a menjar com ho fa normalment (o inclús una mica més els primers dies!).

 

 

Revisat i actualitzat a l’abril de 2016