El cor dels nens batega milers de vegades a el dia per suplir de nutrients i oxigen a tots els sistemes del cos. Es tracta d’un òrgan indispensable per a la vida, de manera que detectar les seves alteracions de forma primerenca o prevenir-lo de malalties és de vital importància per a la salut present i futura.

El nostre equip està format per grans professionals amb experiència en el diagnòstic, tractament i prevenció de malalties cardíaques i cardiovasculars pediàtriques. Al formar part d’un hospital íntegrament pediàtric, proveïm als nostres pacients d’un maneig ampli, multidisciplinari i integrat en la salut de nens i adolescents.
A més disposem de programes específics per a la prevenció de malalties cardiovasculars en els casos de factors de risc (obesitat, colesterol, hipertensió) o quan hi ha antecedents familiars (infarts, miocardiopaties, arítmies). El nostre equip de medicina esportiva, format exclusivament per professionals pediàtrics, elabora plans d’exercici físic específics per millorar la salut dels nostres pacients.

Però la nostra funció va més enllà. Ja que entenem que no hi ha millor manera d’avançar que a través de la investigació i la docència, el nostre equip lidera diversos estudis pioners en la investigació de malalties cardíaques i col·labora amb altres hospitals a nivell nacional i internacional. Específicament, portem a terme línies de recerca en els camps de la síncope cardíac, la bronquiolitis i la prevenció de malalties cardiovasculars. El nostre esforç ha estat recompensat recentment amb el primer premi en el Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica en 2020.

 

 

Serveis i procediments de Cardiologia Pediàtrica

La nostra cartera de serveis està formada per diversos programes enfocats a la salut cardíaca present i futura de nens i adolescents.

Programa de cardiopaties congènites

Les cardiopaties congènites són anomalies del cor que es presenten des del naixement. De vegades es poden detectar a l’auscultar una alenada o per símptomes com la cianosi (llavis de coloració blavosa), el mareig o el dolor toràcic. El seu diagnòstic precoç és crucial per evitar l’empitjorament de la funció de el cor.

Programa de síncopes

També anomenat mareig o lipotímia, la síncope és un símptoma relativament freqüent, sobretot en l’adolescència. Especialment important és descartar una patologia si la síncope s’associa a activitat esportiva. Mitjançant aquest programa vam estudiar possibles arítmies cardíaques i avaluem la funció de el sistema cardiovascular. A més disposem d’una prova específica per instruir als nostres pacients a reconèixer els símptomes i així evitar la pèrdua de consciència.

Programa d’arítmies cardíaques, dolor toràcic i mort sobtada

Les arítmies són alteracions del ritme cardíac com a conseqüència de problemes en el teixit de conducció elèctric de el cor. El seu diagnòstic i eventual tractament és necessari en pacients amb símptomes com palpitacions, marejos o dolor toràcic. La mort sobtada en la infància és una entitat molt rara, amb un important component genètic, que en moltes ocasions pot ser diagnosticada i previnguda amb un simple electrocardiograma.

Programa de cardiopaties adquirides

La malaltia de Kawasaki i les miocarditis són dues malalties poc freqüents que en l’últim any s’han fet més conegudes per la pandèmia de Covid19. El nostre servei forma part de l’equip assessor de Asenkawa (Associació de pares i mares amb malaltia de Kawasaki) des dels seus orígens i col·labora amb diverses bases de dades nacionals i internacionals.

Programa de Medicina de l’Esport / Revisions esportives

La pràctica d’activitat esportiva és inherent en els nens, afavoreix el desenvolupament del seu sistema cardiovascular i prevé de malalties futures. Però també comporta el risc d’aparició de lesions i pot estar condicionada per la presència de diverses patologies, algunes de les quals són causa de mort sobtada. La principal estratègia de prevenció és l’examen d’aptitud esportiva. La seva missió és la de valorar l’estat general de salut i condició física, fer educació sanitària i informar sobre qüestions relacionades amb la pràctica esportiva.

Més informació

Programa de cardiologia fetal

Amb el desenvolupament actual de les tècniques ecogràfiques la gran majoria de diagnòstics de cardiopaties congènites es realitzen en el període fetal. Actualment s’han desenvolupat tècniques de tractament de cardiopaties en el propi fetus, abans del naixement, que estan canviant el curs d’aquestes patologies. L’objectiu d’aquest programa és oferir una àmplia avaluació cardiològica i un consell precís de el futur dels nounats.

Programa de prevenció de malalties cardiovasculars

La prevenció és la pedra angular de la nostra salut. Ajudar als nostres fills a tenir una vida més saludable és la millor manera d’evitar-los problemes futurs. En el nostre programa analitzem el risc cardiovascular dels nostres pacients amb factors de risc (obesitat, hipertensió, diabetis) o que presenten antecedents familiars que poden representar un major risc futur (infart de miocardi, colesterol elevat, hipertensió), i desenvolupem plans individualitzats esportius i nutricionals per revertir aquests factors de risc. 

Unitat de Rendiment Físic

La Unitat de Rendiment Físic de HM Nens és un programa adscrit a la Unitat de Cardiologia-Esport de l’Hospital HM Nens creat per millorar la salut dels nostres pacients i prevenir el desenvolupament de malalties cardiovasculars en potenciar els beneficis de l’exercici físic.

 

Proves diagnòstiques i terapèutiques en Cardiologia Pediàtrica

 • Ecocardiografia Doppler color: Prova necessària per al diagnòstic de cardiopaties en pacients amb: buf cardíac, dolor toràcic, palpitacions, marejos, síncopes, cianosi, etc.
 • Ergometria o Prova d’esforç cardíaca: És una prova necessària per al diagnòstic d’arítmies en pacients amb palpitacions (taquicàrdia), marejos, dispnea (dificultat respiratòria) o síncopes (desmais) durant l’esforç físic. A més serveix per diagnosticar o prevenir la mort sobtada durant l’esport i l’angina de pit en pacients amb dolor toràcic. Ens permet també valorar la capacitat funcional de el cor a la pràctica esportiva.
 • ECG-Holter 24 hores: És un registre electrocardiogràfic de 24 hores. Detecta trastorns de l’ritme cardíac durant el son o en els períodes de son-vigília. Detecta arítmies potencialment mortals en pacients amb antecedents de mort sobtada o en aquells que han patit un episodi Aparentment Letal. Detecta arítmies cardíaques en pacients diagnosticats de malalties miocàrdiques o en post-operats. Avalua els resultats en pacients sotmesos a tractament mèdic per arítmies.
 • Ecocardiografia funcional: Permet l’estudi de la funció cardiovascular en pacients amb malalties susceptibles (obesitat, diabetis mellitus, hipercolesterolèmia, hipertensió arterial, malaltia de Kawasaki, etc.)
 • Ecografia de troncs supraaòrtics: avalua el flux sanguini dels gots de coll, que nodreixen a el cervell. A més, mitjançant l’estudi de la paret carotídia, permet realitzar un estudi de la salut cardiovascular.
 • Holter d’esdeveniments: Es tracta d’un dispositiu extern connectat a una app del mòbil. A diferència de l’ECG-holter convencional, permet l’avaluació de símptomes infreqüents (palpitacions o dolor toràcic ocasionals) i l’anàlisi en temps real.
 • Tilt Test o Taula basculant: Permet l’avaluació de la síncope en pediatria i l’entrenament com a eina d’instrucció per reconèixer els pròdroms i realitzar les maniobres adequades per evitar la síncope.

Risc metabòlic i obesitat

No et perdis la ponència del Dr. José Manuel Siurana, cap de Cardiologia de l’Hospital HM Nens al 14è Congrès Nacional de la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica i Cardiopaties Congènites. En aquesta edició, el Dr. Siurana va parlar del risc metabòlic i la obesitat.

 

 

Contacte

Horaris d’atenció

Dilluns a Divendres de 9-19 h

 

Ubicació de la consulta


Demanar visita

QUADRE MÈDIC

CONTACTE

  Entenc i accepto la política de privacitat  ENS POTS TROBAR A:

  Consell de Cent, 433
  Tel. 935 230 555
  Fax 93 265 50 17