Vacuna. Què és?

 

Vacuna. Què és?

 
Què és?
És administrar un producte biològic que conté un microorganisme (virus o bacteri) mort o inactiu, una part d’ell o un producte derivat d’ell, amb l’objectiu de produir una resposta (producció d’anticossos) similar a la de la infecció natural però sense patir-la. En diem “immunització activa”.

 

Com actuen?
L’administració de la vacuna a una persona fa que aquesta fabriqui unes substàncies anomenades “anticossos”. Aquests, tenen memòria específica per la malaltia i si mai el nen està exposat a la malaltia, serà capaç de vèncer-la.

 

Són segures?
Actualment són molt segures. De vegades poden provocar efectes secundaris molt lleugers com dolor a la zona de la punxada o febre. Altres efectes secundaris són molt poc habituals. El que està clar, és que sempre són molt pitjors les malalties que els efectes derivats de les vacunes.
Cal portar sempre el “Carnet de Salut” on el Pediatre anotarà les vacunes segons les vagi administrant.

 

 

Per què vacunar?

 

· Perquè la seva eficàcia està demostrada. La Vacuna és un dels èxits més importants de la medicina preventiva antiinfecciosa.
· Perquè les vacunes no només protegeixen a l’individu, sinó també a la comunitat, és el que diem “immunitat de grup o comunitària”. Considerem doncs, la vacunació com un acte solidari envers la comunitat.
· Perquè els seus efectes secundaris són menys perjudicials, comparats amb les seqüeles de les malalties.

Consulta els teus dubtes al teu Pediatre i al personal sanitari (Infermeria, Farmacèutic…) relacionat amb la salut del teu fill o filla. Ells estan al dia de les últimes novetats en vacunes i t’informaran.

 

 

Reaccions a les vacunes

 

 

En general les vacunes actuals son ben tolerades. Tot i així, el nen pot presentar algun símptoma després d’ésser vacunat:

 

· Símptomes locals: dolor, envermelliment o inflor al punt de la punxada. La induració es menys freqüent.
· Símptomes generals: febre, afectació de l’estat general (en els lactants es pot manifestar com irritabilitat) i erupcions cutànies en el cas de la vacuna Triple vírica (xarampió, rubèola i galteres) o la vacuna de la Varicel·la.

Altres reaccions com ganglis, dolor articular, etc… són poc freqüents.

Aquestes reaccions es manifesten, quasi sempre, les primeres 24-48h. després d’haver administrat la vacuna al teu fill. Quan el vacunis de la Triple vírica o Varicel·la, les reaccions apareixeran a la setmana o deu dies (màxim 15 dies) de ser administrada la vacuna.

 

 

 

(Revisat i actualitzat el Gener del 2011)

Treball elaborat el març de 2009

Dra. Josefina Llagostera
Servei de Pediatria. Hospital de Nens de Barcelona 

Judith Sánchez, Infermera
Servei de Pediatria. Hospital de Nens de Barcelona 

Noelia Béjar, Infermera
Servei de Pediatria. Hospital de Nens de Barcelona 

Alicia Jou, Infermera
Servei de Pediatria. Hospital de Nens de Barcelona

> Tornar