Dermatitis Atòpica

Dermatitis Atòpica

Definició: És una erupció cutània crònica, recidivant i pruriginosa (produeix picor). Acostuma a aparèixer durant el primer any de vida i dura fins l’adolescència, afecta per igual a nens i nenes (no hi ha diferencia entre el sexes) i sol empitjorar durant els mesos freds. 

 

Causa: Els nens/es amb dermatitis atòpica tenen una predisposició a patir altres malalties com asma, rinitis, al·lèrgies alimentaries…  Es creu que és una malaltia d’origen multifactorial. A més d’una predisposició genètica, factors ambientals, fisiològics i immunitaris semblen influir en el desenvolupament de la dermatitis atòpica. El tabaquisme durant l’embaràs i la lactància artificial augmenten el risc de patir la malaltia.

 

Clínica: Es caracteritza per sequedat de la pell + picor . Durant els primers anys de vida, aquesta sequedat és més evident a cara (galtes, barbeta i front), cuir cabellut i zones extensores de les extremitats, dors de les mans , peus i engonals. En edats més tardanes, l’afectació es localitza preferentment a plecs i superfícies extensores de les extremitats. En la fase aguda, les zones afectades piquen i es presenten envermellides, descamades i supuren. Les lesions de rascat i les crostes també són habituals. Plaques blanques rodones (que sovint es confonen amb fongs) són també una forma de presentació de la fase crònica.

 

Diagnòstic: És clínic, per l’aspecte de les lesions. Si vols saber la causa o factors desencadenants, pot fer-se un estudi d’al·lèrgia. 

 

Tractament: En primer lloc, cal evitar el contacte amb els elements irritants o desencadenants. Així, evitarem temperatures extremes (molt fred o molta calor). Els nens amb dermatitis atòpica han de dur preferentment roba de cotó, fil o lli (fibres naturals) i han d’evitar els banys perllongats, millor una dutxa ràpida, amb sabons sense detergent (syndet). Portar les ungles curtes i netes 

La base del tractament de la dermatitis atòpica és la hidratació de la pell amb una crema emol·lient que caldrà aplicar al menys 2 cops al dia sobretot després del bany diari, quan el nen/a encara presenta la pell humida.

Els corticoides tòpics de diversa potència són el tractament indicat per al control dels episodis d’agudització. Cal evitar el seu ús perllongat pels possibles efectes secundaris locals (atròfia de la pell) i, més tardanament sistèmics. Tractaments més nous com el tacrolimus 0,03% o al 0,1% o el pimecrolimus 1% en crema, estan indicats en nens més grans de 2 anys amb un mal control de la seva dermatitis atòpica i que precisen de nombroses tandes de corticoides tòpics. 

Els antihistamínics orals poden ajudar a controlar la pruïja en les fases agudes.

 

Complicacions: La sobreinfecció bacteriana de les lesions és la complicació més freqüent. Aquesta ha de ser tractada amb antibiòtic tòpic (crema), en cas d’infecció lleu i localitzada, o sistèmic (via oral) si l’ infecció és més important. 

 

Es cura, la dermatitis atòpica? Aproximadament un 50% dels nens amb dermatitis atòpica  milloren a partir dels 5 anys i el 75% deixaran de patir-la als 15 anys. Altres patiran la malaltia en forma de brots durant tota la vida.

 

(Ampliar informació)

 

 

 

(Revisat i actualitzat el Gener del 2011)

Treball elaborat el Gener del 2011.
Dr. R. Clapés Ferran
Personal d’Infermeria: Noelia Bejar
Servei d’Urgències. Hospital de Nens de Barcelona

> Tornar