Lletra G | |
GENIVA: És un teixit de color rosat pàl·lid que recobreix part de les dents i l’ós on es troben col·locades les dents. La part que es troba entre dent i dent de forma triangular i mòbil és la papil·la. Quan la geniva està malalta, passa del color rosat al vermell, sagna amb facilitat i les papil·les s’aplanen.
La geniva serveix com ajuda per mantenir fixes les dents i els maxil·lars i facilitar la lliscada dels aliments per tal d’evitar que es dipositin sobre les dents.
GIÀRDIA LÀMBLIA: És un paràsit protozou flagel·lat que colonitza l’intestí humà ocasionant una parasitosi denominada giardiasi.
GIARDIASI: És la infestació intestinal produïda pel paràsit Giàrdia làmblia varietat hominis, protozou flagel·lat que colonitza l’intestí on pot ocasionar la infecció aguda o crònica.
La via més freqüent de transmissió és la fecal-oral, sobretot en guarderies. La majoria cursen de forma asimtomàtica i actuen com portadors del paràsit. Els casos simptomàtics presenten diarrea aguda o crònica, contínua o intermitent, alternant amb fases de restrenyiment. Les deposicions són generalment aquoses, amb moc i poden perllongar-se durant setmanes o anys. Ampliar informació
GINECOMASTIA: Aumento del volumen de las mamas en el varón.
GINGIVITIS: Inflamació aguda o crònica de les genives generalment de causa infecciosa o traumàtica.
GLAND: Part distal del penis coberta pel prepuci, i que en el seu extrem es troba el meat urinari.
GLÒBUL VERMELL: Cèl·lula mes comú de la sang, amb el seu interior replet d’hemoglobina, amb la funció del transport d’oxigen als diferents teixits del cos. Els eritròcits tenen una forma oval, aplanada, amb una depressió en el centre. Aquest disseny està optimitzat per a l’intercanvi d’oxigen amb el mitjà que l’envolta. Les cèl·lules són flexibles pel que poden travessar els capil·lars, on alliberen la càrrega d’oxigen. Els glòbuls vermells són produïts contínuament en la medul·la òssia dels ossos llargs i viuen al voltant de 120 dies.
GLUTEN: El gluten és una proteïna que es troba present en alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta, el kamut, el triticale i possiblement la civada. Aquests cereals no han de ser consumits per malalts celíacs.
BIBLIOGRAFIA
– EL NIÑO DE LA A A LA Z. 2003.
– TRATADO DE PEDIATRÍA. Nelson W. E. Ed. McGraw-Hill. 16ª ed. 2000.
– DICCIONARIO TERMINOLÓGICO DE CIENCIAS MÉDICAS. Ed. Masson. 13ª ed. 2004.