C

Lletra C

 

CARIES: Destrucció localitzada de l’esmalt dental que, sense tractament, va aprofundint i ampliant la destrucció de la dent.

CARRALL: Concreció dura de naturalesa calcària i coloració groguenca o marró que es forma i diposita sobre la placa dental, adherint-se fermament a l’esmalt de les dents.

CEFALOMETRIA: Són els traços o mesuraments cranials que es realitzen en una radiografia de perfil de crani del pacient amb fins de tractament ortodòntic o quirúrgic.

CELIAQUIA: és una intolerància permanent al gluten. Produeix una atròfia de les vellositats de l’intestí que comporta una mala absorció dels nutrients (proteïnes, grasses, hidrats de carboni, sals minerals i vitamines). El seu tractament és l’exclusió per a tota la vida d’aliments amb gluten en la dieta. És la malaltia crònica intestinal més freqüent a Espanya.

CIANOSI: Coloració blavosa de la pell i mucoses a causa d’una falta d’oxigenació sanguínia, generalment produïda per alteracions de la funció pulmonar, cardíaca, obstrucció venosa o exposició al fred.

CÒLIC DEL LACTANT: Episodi molt freqüent consistent en crisi de plor agut recurrent en lactants sans i ben alimentats. Aquest fenomen s’acompanya de congestió de la cara del bebè i flexió de les cames sobre l’abdomen sovint tibant i bombat. És habitual entre el primer i quart mes de vida i és més freqüent cap a les últimes hores de la tarda. Ampliar informació  

 

CONJUNTIVA: Membrana mucosa transparent que recobreix la part posterior de la parpella i es perllonga recobrint l’escleròtica (blanc de l’ull).

CONJUNTIVITIS: Inflamació de la conjuntiva de causa infecciosa, al·lèrgica o ocasionada per alguna substància o irritant extern, que s’acompanya de envermelliment ocular, llagrimeig, picor i en ocasions secreció (lleganyes).

CONSTIPACIÓVeure Restrenyiment 

CONVULSIÓ FEBRIL: Es defineix com crisis convulsives desencadenades per un procés febril agut i en relació amb l’edat, sense evidència d’infecció del sistema nerviós o altra causa intracranial definida. Ampliar informació 

COPROCULTIU: Cultiu d’una mostra de femta per al seu estudi bacteriològic.

CROSTA LÀCTIA: Dermatitis seborreica infantil que afecta al cuir cabellut. Apareix en els lactants entre la segona i la desena setmana de vida, i el seu nom fa referència al període d’edat que apareix no tenint cap relació amb el tipus d’alimentació. Pot continuar al llarg de la vida encara que sol desaparèixer espontàniament en el transcurs del primer o segon any de vida. Afecta a un 12% dels nounats. Ampliar informació 

 

BIBLIOGRAFIA
– EL NIÑO DE LA A A LA Z. 2003.
– TRATADO DE PEDIATRÍA. Nelson W. E. Ed. McGraw-Hill. 16ª ed. 2000.
– DICCIONARIO TERMINOLÓGICO DE CIENCIAS MÉDICAS. Ed. Masson. 13ª ed. 2004.