Els nadons encara no diferencien entre el dia i la nit. El seu patró de son es distribueix al llarg de les 24 hores del dia. Com que els seus petits estómacs no poden contenir suficient llet materna o fórmula per mantenir-los saciats per molt de temps, solen despertar-se amb freqüència per alimentar-se, sense importar si és de dia o de nit tenen cicles ultradians.
Quantes hores dorm un nadó nounat?
Segons la Fundació Nacional del Somni dels EUA (NSF, per les sigles en anglès), els nadons han de dormir entre 14 i 17 hores cada 24 hores. Alguns poden arribar a dormir fins a 18-19 hores diàries.
Els nadons es desperten cada poca hora per alimentar-se. Els nadons que són alletats solen menjar amb més freqüència, aproximadament cada 2-3 hores, mentre que els que prenen biberó ho fan aproximadament cada 3-4 hores.
Si un nounat dorm més temps de l’habitual, cal despertar-lo per alimentar-lo. Assegura’t de despertar el teu nadó cada 3-4 hores per donar-li menjar fins que mostri un bon augment de pes, cosa que generalment passa en les primeres setmanes de vida. Després daixò, és possible deixar que el nadó dormi per més temps durant la nit.
Els primers mesos amb un nadó poden ser els més desafiadors per als pares, que probablement s’aixecaran diverses vegades a la nit per atendre’l. Cada bebè té el seu propi ritme de son; alguns comencen a dormir «tota la nit» (és a dir, de 5 a 6 hores seguides) al voltant dels 2 o 3 mesos, mentre que altres no ho fan (és recomanable que aquests mesos els pares adaptin el ritme de son del bebè ).
Quina és la millor manera perquè dormin els nadons?
Durant les primeres setmanes de vida, molts pares decideixen compartir l’habitació amb el nadó. Això implica que el nadó dormi en un bressol, moisès o minibressol dins del dormitori dels pares, en lloc de en una habitació separada. Aquesta pràctica facilita les preses nocturnes, permet consolar el nadó ràpidament i supervisar-lo amb més facilitat. L’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) suggereix que els pares comparteixin l’habitació, però no el llit, amb el nadó (si tot i així desitges practicar el collit haureu de practicar el collit segur.
El collit segur es refereix a la pràctica de dormir amb el nadó nounat, o no, habilitant-li un espai propi i independent, encara que al costat dels pares, per descansar i dormir evitant tota mena de riscos.
L’AEP(Associació Espanyola de Pediatria), en el mateix informe (Collet, síndrome de mort sobtada del lactant i Lactància Materna. Recomanacions actuals de consens), apunta que el collit està desaconsellat en alguns casos perquè augmenta més el risc de SMSL. Aquests supòsits són:
- Quan els lactants tenen menys de tres mesos.
- Quan siguin prematurs o pesin poc en néixer.
- Amb pares que consumeixen tabac, alcohol, drogues o fàrmacs sedants.
- Quan els papis estan extremadament cansats, com passa en el període de postpart immediat.
- Quan el collit es practica en superfícies massa toves, matalassos d’aigua, sofàs o butaques.
- Quan es comparteix el llit amb altres familiars, altres nens o diverses persones.
- Tot i que compartir l’habitació és segur, dormir al mateix llit no ho és. Compartir el llit augmenta el risc de síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL) i altres morts relacionades amb el son.
Consells per a un ambient de son segur per al nadó:
- Estigueu sempre el nadó de panxa enlaire per dormir, mai de cap per avall o de costat. Des que l’AAP va recomanar aquesta pràctica el 1992, la taxa de SMSL ha disminuït significativament.
Utilitza una superfície de dormir ferma i estable, com un matalàs adequat. Cobreix el matalàs amb un llençol ben ajustat. - Mantingues el bressol o el moisès lliures d’objectes. No col·loquis joguines, coixins, mantes, edredons, cobrellits, llençols mal ajustats o protectors de bressol a l’àrea on dorm el nadó.
- Evita sobreescalfar el nadó. Vesteix-lo d’acord amb la temperatura ambient, sense sobreabrigar-lo.
- Observa senyals de sobreescalfament, com ara sudoració o una pell que se sent molt calenta.
Mantingues el nadó allunyat del fum del tabac, ja que ser fumador passiu incrementa el risc de SMSL. - Ofereix un xumet al nadó per dormir, però no ho forcis. Si el nadó deixa anar el xumet mentre dorm, no cal tornar-lo a col·locar. En el cas de nadons alletats, espera que la lactància estigui ben establerta abans d’oferir un xumet.
- Para atenció a possibles perills, com objectes amb cordes, cintes o cordons que puguin enrotllar-se al voltant del coll del nadó, així com articles amb cantonades o vores esmolades. Tingues en compte els objectes que el teu nadó podria assolir mentre està dret o assegut al bressol. Els mòbils sobre el bressol, les decoracions penjants i els cordons de persianes poden ser perillosos si són a l’abast del nadó.
- No permetis que el teu nadó s’adormi en productes que no estan dissenyats específicament per al somni del nadó. Evita deixar que el nadó dormi en dispositius per seure (com seients d’automòbil), coixins de lactància, o contenidors per a nadons.
- No confiïs en productes o dispositius que afirmin reduir el risc de SMSL, com a posicionadors de son o monitors que prometen detectar la respiració o el ritme cardíac del nadó.
- Evita l’ús de mantes pesades, pijames o arruixos gruixuts sobre o al voltant del nadó.
- Assegureu-vos que tots els productes de son per a nadons compleixin els estàndards de seguretat federals i estiguin aprovats per la Comissió de Seguretat de Productes del Consumidor dels EUA (CPSC).
Consells per ajudar el teu nounat a dormir:
Cada nadó té un ritme propi. Amb el pas de les setmanes o mesos, tu i el teu nadó trobaran una rutina que funcioni per a tots dos.
Podeu portar algunes setmanes al cervell del vostre nadó aprendre a diferenciar entre el dia i la nit. Tot i que no hi ha maneres ràpides d’accelerar aquest procés, pots ajudar mantenint un ambient tranquil i silenciós durant les preses nocturnes i els canvis de bolquer. Mantingues els llums baixos, evita els llums blancs al dormitori i evita parlar o jugar amb el nadó. Això reforçarà la idea que la nit és per dormir. Si és possible, deixa que el nadó s’adormi al bressol o moisès perquè s’acostumi a aquest lloc com l’espai per dormir.
No intentis mantenir despert el teu nadó durant el dia amb l’esperança que dormi més a la nit. Els nadons que estan massa cansats poden tenir més dificultats per dormir (perquè poden estar més estressats) de nit que els que han descansat prou durant el dia.
Els pares han de saber reconèixer el “somni actiu” (ell beu sol fer sons i moviment durant el son) característic d’aquesta edat per no interrompre’l. És moment de no fer pràctiques inadequades que puguin predisposar al desenvolupament de problemes i/o trastorns del son
Si el teu bebè està inquiet, és perfectament adequat bressolar-lo, abraçar-lo i cantar-lo per tranquil·litzar-lo. Embolicar-lo en una manta lleugera pot ajudar a calmar-lo si plora. Si el nadó comença a intentar voltejar-se mentre està embolicat, és un senyal que és el moment de deixar de fer-ho. Durant els primers mesos, no hi ha perill de «malcriar» el nadó. De fet, els bebès que són atesos i carregats freqüentment durant el dia solen tenir menys còlics i menys molèsties.
Quan hauries de contactar amb un metge?
Encara que la majoria dels pares poden esperar que els seus nadons dormin i facin moltes migdiades al llarg del dia, hi ha una àmplia varietat dins del que es considera normal. Si tens alguna inquietud sobre el somni del teu bebè, consulta el teu metge.