Quan ho passem, ho gaudim al màxim? ho valorem?
Sorpresa i calma: dos ingredients necessaris per aconseguir-ho.
El món actual ens ha obligat a entrar a una roda molt difícil de gestionar. Una roda molt ràpida i exigent, en què necessitem més hores al dia per aconseguir realitzar les nostres obligacions, en què deixem un llistat de pendents per al dia següent. On -pel que sembla-, hem d’equilibrar vida privada i social perfectament, deixant temps de qualitat per als fills/es, amics, amor propi, feina, etc. Cosa que a la pràctica genera estrès i alimenta la roda en què estem immersos.
Sumat a això, les xarxes socials tampoc ajuden, ens mostren constantment altres vides en què pel que sembla tot funciona bé, s’aconsegueix fer tot a temps; una activitat entretinguda amb els fills/es després d’un dia laboral o sortir amb la parella o els amics/gues, etc.
Davant d’aquest escenari, sense adonar-nos-en, pugem els nens/es a aquesta roda omplint els seus dies; col·legi, classes extraescolars des de ben petits, classes particulars, teràpies (per suportar tota la resta), etc. Buscant impressionar-los amb activitats cada cop més extraordinàries i deixant molt poc espai per a l’oci i el temps en família. Quantes vegades anem al parc o a fer una passejada sense estar mirant l’hora? Quantes vegades ens asseiem amb ells/es, sense veure el telèfon mòbil, a parlar sobre el dia a dia oa jugar a un joc de taula sense estar pendents altra cosa?
Quants cops els convidem a observar la realitat? O estar en calma, sense preocupar-nos pel que haurem de fer després?
Els nostres nens/es necessiten aquest temps de qualitat en família amb calma i sense preocupacions per sentir que estem amb ells i que estem a gust, ells són la nostra prioritat. Està demostrat que el temps de qualitat en família té efectes beneficiosos: benestar, sentit de pertinença i influència positiva al desenvolupament cognitiu.
Igual que nosaltres, necessiten tornar a tenir la capacitat de sorprendre’s de les coses reals, naturals i quotidianes. I per aconseguir-ho, necessiten calma, quietud i silenci. En definitiva, baixar d’aquesta roda exigent i frenètica que ha fet la tasca d’educar cada cop més complexa (Ecuyer, C L. 2018). I per això requereixen de la nostra ajuda.
La sorpresa és una capacitat innata, neix de linterior. Un nadó sorprèn per obrir i tancar una finestra, els colors del dia, el caure d’una fulla, el soroll del vent, el motor d’un cotxe, la pluja en caure, etc. No requereix res fora de la seva pròpia realitat per sorprendre’s. Aquest és el motor del vostre aprenentatge i les seves ganes d’explorar. Plató deia que la teoria és pura captació receptiva de la realitat, «no enterbolida per les veus interruptores del voler» i explicava que el silenci és un requisit de la contemplació, perquè, a través de la nostra intel·ligència, parli la realitat. La sorpresa demana silenci (Pieper, J., 1982).
Amb això en ment i reprenent el que hem dit a l’inici, avui podem ajudar-nos a nosaltres mateixos i als nostres nens/es a baixar-se de la roda, propiciant espais de quietud, de silenci, d’observació en conjunt on puguem connectar amb ells/es sense intermediaris, sense contaminació externa.
No cal inventar panorames extravagants i cada cop més cridaners a cada moment “lliure”, perquè amb la realitat és suficient. Estem a temps per mostrar-los, amb l’exemple, com és de valuós poder contemplar la realitat i que aquesta és sorprenent. La calma i la sorpresa són el motor de la connexió i laprenentatge.
Han vist amb detenció un floc de neu? És com si algú ho hagués tallat perfectament d’un tros de gel, és real, és extraordinari en si mateix i és més que suficient per generar sorpresa. Quant d’aprenentatge i de motivació pot néixer d’aquesta observació? Moltíssim.
Us animem a passar temps de qualitat en família ja que tant els nostres petits com nosaltres ho necessitem.
PIEPER, J., Defensa de la filosofia, 5″ ed., Herder, Barcelona 1982, pp. 51-52. Sobre la sorpresa o admiració.
Ecuyer, C L. (2018) Educar a la sorpresa. Com educar en un món frenètic i hiperexigent? Barcelona Espanya. ISBN: 978-84-15577-42-3
ISSN. 1815-7696 RNPS 2057 — MENDIVE Vol. 18 No. 4 (octubre-desembre) Delgado Cabrera, I.C. “Educar a la sorpresa: un llibre per a aquests temps” 2020 p. 981-984