Una nova dimensió del joc
El joc forma part essencial del desenvolupament, proporcionant no sols diversió, sinó també aprenentatge d’habilitats de tota mena: cognitives, socials i emocionals. El joc, així, es converteix en un mitjà per comprendre el món que ens envolta.
Piaget, en la seva teoria del desenvolupament, estableix que, entre els 6 i els 12 anys, els nens es troben a l’etapa operacional. Això vol dir que tenen la capacitat de fer operacions mentals més complexes i pensar de manera lògica. És justament en aquesta etapa quan tenim l’oportunitat de fomentar-ne el desenvolupament i ajudar-los que trobin i aconsegueixin aquestes competències.
Quin és el paper dels jocs de regles en aquesta etapa del desenvolupament?
Aquestes noves capacitats de què parlem, els permeten participar en activitats més elaborades com els jocs de regles. Aquests contenen una estructura feta de normes que els jugadors han de seguir per assolir un objectiu, posant al centre el respecte, la cooperació, la presa de decisions, la resolució de conflictes, a més de fomentar la paciència, la concentració i el seguir instruccions. Aquestes darreres, essencials per a la vida quotidiana.
A través d’això, poden nodrir el pensament crític i les habilitats socials, i assolir, segons Erikson, la virtut de la competència: els nens desenvolupen una confiança en les seves habilitats per manejar les tasques que se’ls presenten.
Com puc guiar el joc entre els 6 i els 12 anys?
- Trieu jocs apropiats: opta per jocs que siguin adequats per a la seva edat i nivell de desenvolupament.
- Explora interessos: pregunta al teu fill o filla sobre els seus interessos i preferències per fomentar-ne l’entusiasme i el compromís.
- Sigues un model a seguir: mostra com es juga seguint les regles. Els nens i nenes aprenen observant.
- Anima la presa de decisions: això lliura un sentit de control i autonomia.
- Fomenta la creativitat: estimula el seu pensament abstracte donant l’oportunitat de fer servir la seva imaginació per crear jocs nous.
“El joc és la forma més elevada de recerca” (Albert Einstein)
A continuació, us deixem alguns exemples de jocs per utilitzar en aquesta etapa:
- Imagram (Braintoys): Blocs magnètics per construir figures a Inclou un set de 12 targetes desafiament per posar a prova la destresa.
- Piratatak o Diamoniak (Djeco): Joc per treballar l’estratègia i la presa de decisions. Hi hauràs de pensar molt bé els moviments per aconseguir l’objectiu: construir un vaixell o un castell amb les seves 6 peces.
- Jungle Panic (Djeco): Joc per treballar l’anticipació i la planificació. A través de l’observació, rapidesa i orientació visoespacial, hauràs de recol·lectar peces amb el mateix animal per agrupar-los.
- Constellations (Djeco): Joc per treballar la velocitat de processament. Utilitzant la rapidesa i agudesa visual, hauràs de trobar les constel·lacions dels colors indicats.
- Crazy Faces (Djeco): Joc per treballar la lògica. Aconsegueix els desafiaments formant les cares que apareixen a les targetes.
En acompanyar nens i nenes en aquesta etapa del seu desenvolupament, també estàs enfortint la seva autoestima, fomentant la cooperació i ajudant-los a convertir-se en individus equilibrats i resilients en el futur.
“Sentir-se competents i hàbils els permet percebre’s com a persones valuoses, cosa que incrementa l’estima que es tenen a si mateixos.” (Erikson, 1982).
Jèssica Poch Psicopedagoga a Top Toys | Mónica Emden Formadora Djeco i Braintoys, Top Toys |