La Fundación HM Obra Social Nens rep una major demanda d’atenció mèdica i atén un 23% més de nens vulnerables de Barcelona

La Fundación HM Obra Social Nens ha vist com al llarg d’aquest 2023 s’ha incrementat la demanda d’atenció i tractament dels nens vulnerables de Barcelona un 23% quan encara falta un mes per tancar l’any. Aquesta tasca es finança gràcies a les donacions d’institucions, empreses i particulars i, amb aquesta finalitat, ahir es va celebrar el
IV Sopar Solidari de l’entitat, al qual van assistir autoritats destacades del Govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i personalitats de la societat catalana.

Actualment, a Barcelona, el 34,4% dels infants i adolescents viuen en situació de risc d’exclusió, segons dades del Pla d’Infància 2021-2030 de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta xifra és dos punts superior a la d’abans de la pandèmia causada per la COVID-19 i se situa per sobre de la taxa catalana (32,8 %), espanyola (30,3 %) i europea (23,4 %) .

Davant d’aquesta situació, el Dr. Juan Abarca Cidón, president d’HM Hospitales, assegura que “no ens podem quedar de braços plegats i hem d’actuar, però ho hem de fer entre tots. Els nostres infants d’avui són el nostre futur i, per això, els hem de protegir i facilitar-los tot allò que sigui necessari perquè tots tinguin les mateixes oportunitats. Avui, la societat barcelonina i catalana ha demostrat novament la seva solidaritat responent a la trucada d’HM Hospitales i reunint-se per implicar-se en el projecte de la Fundación HM Obra Social Nens. Un projecte que compta amb més d’un segle de vida i que quan nosaltres vam assumir ja fa quatre anys, mai no ens vam imaginar l’enorme satisfacció que ens comportaria. Requereix esforç, feina i sacrifici, però compensa, tenir cura de la salut dels més petits, compensa i molt”.

Així, la recaptació del Sopar Solidari de la Fundación HM Obra Social Nens es destinarà a proporcionar tractaments dentals, millorar la salut visual, administrar vacunes no finançades per la sanitat pública o atendre la salut emocional dels nens vulnerables de la capital catalana.

Un altre dels projectes que finança la Fundación HM Obra Social Nens és el tractament de la Paràlisi Braquial Obstètrica (PBO). Es tracta d’una afectació que pateix el grup de nervis situats al voltant de l’espatlla en el moment de l’enllumenament i que produeix la paràlisi del braç del nadó, requerint una intervenció altament complexa. L´Hospital HM Nens és l´únic hospital no americà acreditat per l’organització internacional Plexus Nexus per tractar aquest problema.

En aquest sentit, el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, va agrair la “feina complementària que està realitzant la Fundación HM Obra Social Nens per tenir cura de la salut de molts nens” i va afirmar que “les entitats del Tercer Sector necessitem més empatia, implicació i compromís de tota la societat per acabar amb la pobresa infantil a Catalunya, la qual avui dia constitueix un greu problema. Un nen sense recursos és més difícil que tingui accés a l’educació, a una alimentació i hàbits de vida saludables, a un desenvolupament emocional equilibrat, per la qual cosa resultarà més complicat que demà sigui un adult amb oportunitats, que pugui exercir una feina qualificada, per exemple”.

Més de 370 nens atesos aquest any

Al llarg d’aquest 2023, la Fundación HM Obra Social Nens ha atès més de 370 nens, un 23% més que el 2022, però es preveu assolir els 400 a finals d’any. Aquesta tasca s’ha pogut fer gràcies a les donacions d’institucions, empreses i particulars i les diferents accions que es duen a terme durant tot l’any per recaptar fons.

La directora mèdica de l’Hospital HM Nens, Dra. María Milá, es mostra satisfeta amb la feina feta “perquè tant les institucions de serveis socials, que ens deriven als pacients, com els nostres professionals ho donen tot per arribar a totes les famílies que ho necessiten, però tot i així, no s’aconsegueix”, per la qual cosa fa una crida als ciutadans de Barcelona perquè “continuïn recolzant la tasca de la Fundación HM Obra Social Nens doncs, malauradament, encara hi ha molts nens que la necessiten. L’escalada de preus dels aliments i productes de primera necessitat que s’ha produït durant tot aquest any ha estat per a moltes famílies la gota que ha fet vessar el got i les ha portat a haver de recórrer als serveis socials per primera vegada. De moment, segons els experts, no es preveu que el cost de la vida es freni, per la qual cosa l’ajuda dels que tenim la sort d’anar més folgats és imprescindible”.

En aquesta ocasió, el Sopar Solidari de la Fundación HM Obra Social Nens, va reunir 180 persones de la vida política, social i empresarial barcelonina entre les quals hi havia autoritats del Govern de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Inici de la campanya ‘Una joguina per un somriure

La trobada va servir també per donar la benvinguda al Nadal de la Fundación HM Obra Social Nens, la campanya del qual començarà l’1 de desembre amb la posada en marxa de la tradicional recollida de joguines Una joguina per un somriure, la qual va repartir més de 10.500 paquets el mes de gener passat. Els qui ho desitgin, podran dipositar els seus regals a qualsevol centre de la xarxa assistencial d’HM Hospitales a Catalunya i el proper 5 de gener, els patges reials s’encarregaran de fer arribar la màgia de la Nit de Reis a totes les llars de la Ciutat Comtal .

Així mateix, la Fundación HM Obra Social Nens té programades altres activitats per als nens que romanen ingressats o que han d’anar a consulta o fer-se alguna prova a l’Hospital HM Nens durant les Festes. En aquest sentit, rebran la visita del Pare Noel i el Patge Reial, a qui podran lliurar la carta als Reis Mags, i els jugadors del FC Barcelona i RCD Espanyol tampoc faltaran a la seva cita anual.

 

Solidaritat tot l’any

Les dates nadalenques són especialment significatives per a la tasca solidària de la Fundación HM Obra Social Nens, però aquesta s’estén durant tot l’any amb l’organització de moltes altres activitats com el recorregut amb bicicleta de ‘Solidaritat sobre rodes’. El pilot català de raids, Gerard Farrés, conegut per les seves múltiples participacions al ral·li Dakar, roda els 165 km. que separen Manlleu, localitat on resideix, d’HM Nens amb un grup de metges de l’Hospital i l’apadrinament de cada quilòmetre suma una quantitat per a una bona causa.

A més, la Fundación HM Obra Social Nens disposa d’un espai permanent al seu web per fer contribucions puntuals o periòdiques que ajudin a incrementar els fons per tenir cura de la salut de tots els nens de Barcelona. La informació sobre com fer-ho es pot ampliar a través del següent enllaç: https://hospitaldenens.com/es/obra-social/proyectos/