L’obesitat i els trastorns de salut mental en els adolescents a anàlisi en el ‘VII Encuentro pediátrico solidario’

Barcelona, 9 de novembre de 2021. L’obesitat i els trastorns de salut mental centraran el ‘VII Encuentro Pediátrico Solidario: El Adolescente’ que la Fundación HM Obra Social Nens celebrarà el proper 12 de novembre al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). La recaptació de la inscripció dels professionals sanitaris que hi acudeixin es destinarà íntegrament als projectes que duu a terme la Fundación HM Obra Social Nens amb els nens sense recursos de Barcelona.

Els problemes de salut mental preocupen els especialistes que tracten els adolescents, que han vist com la pandèmia ha provocat un augment de visites a la consulta, tant en pacients que no havien acudit amb anterioritat, com en aquells que ja estaven en tractament i han patit una recaiguda.

De fet, els trastorns alimentaris, les temptatives de suïcidi i els quadres depressius centren les urgències psiquiàtriques dels adolescents després de gairebé dos anys de restriccions socials causades per la COVID-19. Segons dades de l´Organització Mundial de la Salut (OMS), més del 13% de la població de 10 a 19 anys pateix un trastorn mental diagnosticat, entre els quals l’ansietat i la depressió representen el 40%.

El director territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Dr. Joan Sala, pensa que “tots els esforços són pocs per aconseguir combatre la problemàtica que afecta avui els nostres joves i que segons les dades que disposem, està esdevenint una autèntica xacra. Des d’HM Hospitales treballarem per revertir la situació des de totes les especialitats implicades”.

D’altra banda, el director mèdic d’HM Nens i de la Fundación HM Obra Social Nens, Dr. Javier Massaguer, considera que “analitzar els problemes que afecten els nostres joves és la millor inversió que podem fer per prevenir futures malalties, igual que treballar en benefici dels infants i adolescents que no tenen recursos és la manera més eficaç de proporcionar-los una millor qualitat de vida”.

Impacte de la pandèmia

La responsable del Servicio de Psiquiatría-Psicología i especialista en Psicología Clínica de l’Hospital HM Nens, Dra. Isabel Rabella, assegura que aquest augment de casos es deu a que “una pandèmia implica una alteració de l’ordre psicosocial i els joves han perdut l’acompanyament de la família, els amics i el centre educatiu, que els facilita el maneig emocional. L’alteració del seu estil de vida, el canvi de rutines familiars, les restriccions d’activitats o el distanciament social han convertit els adolescents en el col·lectiu més afectat emocionalment. En aquesta etapa evolutiva, la interacció social amb el grup d’iguals té un paper fonamental en el desenvolupament de la seva identitat i en l’aprenentatge de les habilitats socials, tenint una gran incidència en el seu nivell d’autoestima”.

Per als especialistes, hi ha factors que tenen una incidència significativa en l’impacte dels problemes en la salut mental dels adolescents com l’edat, la situació educativa, els antecedents de trastorns mentals, el nivell social i el grau d’estructuració familiar; mentre que expliquen que les conseqüències adverses poden ser més intenses i perllongades en el temps que no pas en els adults.

Els problemes de salut mental derivats de la pandèmia han fet que “per pal·liar la manca de sociabilitat, s’hagi produït un augment de l’ús de les xarxes socials amb tot allò que això implica a nivell de referents (cossos ideals, dieta, exercici físic…), una virtualitat de les relacions que comporta un distanciament social i, en alguns casos, fins i tot un ús addictiu de les pantalles com a manera de refugi del seu malestar emocional”, indica la Dra. Rabella.

Un altre dels problemes destacats que afecta la salut dels adolescents i que es tractarà de manera destacada a la trobada és l’obesitat. Es calcula que actualment impacta en més del 20% dels espanyols d’aquesta edat, convertint-se en un factor de risc rellevant perquè pot comportar el desenvolupament de futures malalties, tant físiques com psicològiques.

 

Observatori de l’Obesitat a l’Adolescència

Per combatre aquest problema, HM Hospitales donarà a conèixer l’Observatori de l’Obesitat a l’Adolescència’ a la comunitat pediàtrica. El grup hospitalari ha creat recentment aquest organisme que té com a objectiu identificar i fer el seguiment dels pacients en edat adolescent que acudeixen a qualsevol centre d’HM Hospitales, per estudiar els canvis en les taxes de sobrepès/obesitat i mesurar així l’impacte de les diferents estratègies de tractament i prevenció d’aquesta malaltia. En aquest sentit, s’aposta per la ciència de dades com a línia estratègica per millorar l’assistència dels pacients i promoure la investigació clínica, ja que permetrà la identificació de paràmetres que ajudin els equips mèdics a prevenir futures malalties.

Aquest Pla d’Acció propiciarà que es monitoritzi 45.000 adolescents afectats per aquesta problemàtica, la qual cosa afavorirà la construcció d’una de les bases de dades d’aquest tipus de pacients més grans d’Espanya. Així, resulta imprescindible la col·laboració dels diferents professionals de les especialitats mèdiques implicades i s’han unificat els protocols clínics de tots els centres de HM Hospitales. El director científic de la Fundación de Investigación

HM Hospitales, Dr. José María Castellano, assegura que “si alguna cosa caracteritza aquest projecte és la transversalitat i el seu caràcter multidisciplinari, que abasta totes les àrees geogràfiques del Grup (Madrid, Catalunya, Galícia i Castella i Lleó)”.

La Dra. Marisa Torres, especialista en Endocrinología Pediátrica a l’Hospital HM Nens, per la seva banda, afirma que “el primer objectiu sempre és la prevenció, però quan això no ha estat possible, el tractament ha d’aconseguir una pèrdua ponderal amb un creixement normal i crear les condicions adequades a través de les modificacions dels hàbits nutricionals i estils de vida que permetin mantenir el normopès”.

En aquesta iniciativa, HM Hospitales es recolza en la ‘Cátedra Farmacoeconomía de la Obesidad y Riesgo Cardiovascular’ que conforma des del 2019 la Fundación de Investigación HM Hospitales i Novo Nordisk Pharma.

NP ENCUENTRO PEDIÁTRICO SOLIDARIO OK (Cat)

Consulta el programa aquí:

VII Encuentro pediátrico solidario