L’Hospital HM Nens crea la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament per abordar els trastorns neurològics i de salut mental de manera integral i multidisciplinària. D’aquesta manera, s’estableixen les bases d’un projecte que té com a objectiu cobrir l’alta demanda existent quant a problemàtiques relacionades amb el retard o l’alteració en l’adquisició d’habilitats cognitives, motores, socials, del llenguatge, etc.
Actualment, entre un 5 i un 10% de la població infantil pateix algun tipus de trastorn de neurodesenvolupament, segons diversos estudis. Aquests trastorns poden ser neurològics (Trastorn de l’Espectre Autista, Dèficit d’Atenció, Hiperactivitat, Obsessius Compulsius, Discapacitat Intel·lectual, etc.), aprenentatge (Dislèxia, Discalculia, Disortografia, etc.) o neurofisiològics (disfuncions nutricionals, motores, sensorials, etc.) i tenen un origen genètic o ambiental. En tot cas, és important disposar d’un diagnòstic precoç per abordar el tractament com més aviat millor i augmentar les possibilitats de que el pacient pugui dur a terme una escolarització i socialització en les condicions més favorables.
‘Programa Nen Sa’ per afavorir la detecció precoç
Per afavorir aquest diagnòstic precoç, dins el ‘Programa Nen Sa’ d’HM Nens destinat a realitzar tots els controls i revisions necessaris per fer un seguiment del desenvolupament, creixement i alimentació del nen, s’ha inclòs un test de cribratge que ajuda a la detecció primerenca de trastorns del neurodesenvolupament.
La directora mèdica d’HM Nens, Dra. María Milá, explica que “cada vegada es diagnostiquen més casos perquè tenim més coneixement, però també perquè els factors ambientals actuals afavoreixen el desenvolupament d’aquest tipus de trastorns i tractar-los de manera integral i multidisciplinària és clau per a una millor evolució del pacient. Per això, neix la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament, en la qual comptem amb especialistes que treballen coordinadament des de qualsevol de les àrees”.
Aquestes àrees són la Neuropediatria, Salut Mental, Neurofisiologia, Fisioteràpia, Estimulació Precoç i Psicomotricitat sense oblidar especialitats que poden atendre patologies derivades dels diferents trastorns com ara l’Odontologia o la Nutrició. El valor afegit de la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament d’HM Nens és que compta amb professionals formats específicament per tractar aquest tipus de pacients, les característiques de comportament dels quals derivades d’alguna de les patologies poden obstaculitzar-ne el diagnòstic i el tractament.
Seguiment a llarg termini
Els especialistes de la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament d’HM Nens també treballen coordinadament amb els del Centre Integral de Neurociències HM CINAC Barcelona de manera que es garanteix la continuïtat del pacient quan arriba als 18 anys i l’atenció de determinades patologies per a les quals cal una tecnologia avançada i específica. És el cas de l’epilèpsia, la qual s’estima que afecta uns 100.000 nens a Espanya i és la malaltia neurològica més freqüent entre la població infantil.
En aquest sentit, HM CINAC Barcelona disposa d’una àrea específica de monitoratge continuu amb un control central que permet fer un seguiment del pacient pediàtric les 24 hores, facilitant-ne l’observació i el comportament en el moment de patir les crisis. Així, es pot dur a terme un estudi detallat de la malaltia i establir un tractament personalitzat a cada cas.
Recolzament a la família
A més de l’abordatge especialitzat dels trastorns, per a la recuperació del pacient també és fonamental el suport de la família i del seu entorn, per la qual cosa la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament d’HM Nens realitza intervencions individuals, grupals i familiars amb l’objectiu de treballar el problema conjuntament i afavorir el benestar del nen. En aquests espais, es proporciona als pares, germans i cuidadors la formació i el suport necessaris per afrontar les crisis i les possibles situacions conflictives.
La directora territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, assegura que la posada en marxa de la Unitat de Neuropediatria, Aprenentatge i Desenvolupament suposa “un pas més en l’aposta per l’atenció altament especialitzada que HM Nens duu a terme en la cura de la salut dels més petits. Igualment, la tasca en xarxa que fa aquest hospital amb la resta de centres de HM Hospitales permet mantenir el seguiment del pacient quan deixa de ser nen i passa a ser adolescent i jove, ja que no queda desatesa. D’aquesta manera, és més difícil que abandonin la teràpia, un dels principals problemes amb els quals ens trobem quan creixen”.