HM Hospitales publica el manual ‘Algoritmos en Pediatría’ per ajudar el pediatre en la pràctica clínica diària

Barcelona, 4 de març de 2022. HM Hospitales publica ‘Algoritmos en Pediatría’, un manual que té com a objectiu ajudar el pediatre en la seva pràctica clínica diària i afavorir la tasca diagnòstica en totes les especialitats bàsiques. L´edició d´aquesta guia, emparada per la Societat Catalana de Pediatria, converteix el Grup en el primer de l´àmbit de la sanitat privada en oferir una obra d´aquestes característiques.

El manual reuneix més de 100 algorismes de les especialitats bàsiques a Pediatria, entre les quals hi ha la Pneumologia, Gastroenterologia, Neurologia, Traumatologia, Otorinolaringologia, Cirurgia Maxil·lofacial o la patologia dental. Igualment, s’hi inclouen els procediments o tècniques habituals a Urgències o Consultes Externes. El director mèdic d’HM Nens, Dr. Javier Massaguer, confia que “aquests ‘Algoritmos en Pediatría’ esdevinguin una eina molt útil i eficaç per a tota la comunitat pediàtrica d’Espanya, ja que la seva aplicació contribueix a fer un diagnòstic diferencial en funció dels símptomes clínics i analítics del pacient”.

El compendi dels algorismes i la seva unificació l’han fet pediatres i professionals de les diverses especialitats pediàtriques d’HM Hospitales. Així, ha comptat amb la participació d’Antoni Martínez Roig, Gerardo Romera Modamio, José Luis Reyes Alayo, Isabel Romero Blanco i Álvaro Díaz Conradi. El Dr. Massaguer explica que la iniciativa va sorgir primerament “per unificar els protocols i criteris mèdics de tots els pediatres del Grup, que treballem des de les seus de Madrid, Galícia, Lleó i Barcelona, però després ens vam adonar que teníem la possibilitat de compartir el nostre coneixement i experiència amb tots els especialistes que ho desitgin i vam decidir obrir el projecte. La Societat Catalana de Pediatria de seguida va mostrar el seu interès i ens va donar suport”.

Pel cap de Pediatria de l’Hospital HM Nens, Dr. Álvaro Díaz Conradi, la finalitat d’aquests ‘Algoritmos en Pediatría’ és “donar un caràcter més pràctic amb esquemes diagnòstics i terapèutics que facilitin el diagnòstic diferencial i el tractament a la capçalera del pacient”. Per la seva banda, la coordinadora de Pediatría d’HM Hospitales a Madrid, Dra. Isabel Romero, afirma que “hi ha molts llibres i manuals recopilatoris d’actuació en pediatria, però aquest està enfocat a ajudar el professional que atén nens a la urgència, amb informació actualitzada i senzilla, però completa”.

El pediatre, després d’explorar el pacient i fer la seva història clínica, sol·licita una sèrie de proves complementàries per tal d’arribar al diagnòstic més precís i poder iniciar el tractament mèdic o quirúrgic. És en aquest moment quan si s’aplica detalladament aquest centenar d’algorismes, la possibilitat d’errar en el diagnòstic es minimitza al màxim.

NP ALGORITMOS PEDIATRÍA OK (Cat)