El joc i el desenvolupament cognitiu a partir dels 12 anys

La teoria del psicòleg Jean Piaget (1896-1980) sobre com els nens i les nenes adquireixen coneixements i habilitats a mesura que creixen ha estat molt important per entendre aquest procés. L’etapa final de la seva teoria, etapa d’operacions formals, comença generalment durant l’adolescència, al voltant dels 12 anys. En aquesta fase, els nens comencen a pensar de manera més abstracta i resoldre problemes més complexos. Com es relaciona això amb els jocs durant aquest moment del desenvolupament infantil?

Pensament abstracte i estratègies de joc

En entrar en aquesta etapa, els nens porten habilitats cognitives avançades. El pensament abstracte, per exemple, els permet comprendre conceptes més enllà del que és tangible i concret. Això es reflecteix en els jocs on poden comprendre i crear estratègies en el context particular d’un joc. Són aquests, els jocs destratègia, els especialment beneficiosos per a aquesta etapa, ja que desafien la ment del jugador, exigint planificació i anticipació.

Per desenvolupar aquesta àrea recomanem:

  • Cheese Rescue: un joc d’estratègia en què haurem d’anar posant cartes sobre la taula, formant una quadrícula, seguint la lògica que els gossos espanten els gats, els gats als ratolins i els ratolins es mengen els formatges. Al final del joc, el que aconsegueixi conservar més formatges dels seus sobre la taula, guanyarà el joc.

 

  • Quartino: un joc destratègia en què els moviments dels altres jugadors poden ser beneficiosos o perjudicials per al meu objectiu. Guanyarà qui aconsegueixi formar sobre el tauler els seus quatre Quartinos, que corresponen a les cartes amb models de colors.

 

Resolució de problemes

Aquesta etapa també promou la capacitat de resoldre problemes més complexos. Per això és important enfrontar-se a jocs que presentin desafiaments, i que els nens i nenes puguin ser analítics i reflexius sobre això.

Per treballar la resolució de problemes:

  • Hotelogic: un joc individual de lògica tridimensional en què haurem de saber acomodar bé els clients exigents que s’allotgen a l’hotel. Conté 60 desafiaments i només hi ha una solució per a cadascun.

  • Cubissimo: un joc individual de lògica i geometria en 3 dimensions. Conté 7 peces de fusta per construir una galleda perfecta i 30 desafiaments amb posicions de partida obligatòries. Hauràs de pensar bé cada moviment perquè encaixin totes! Només hi ha una solució per a cada repte.

 

Creativitat

Aquesta és una etapa en què també es desenvolupa la creativitat. És per això que els jocs que permeten personalització i presa de decisions donaran l’oportunitat d’expressar i alimentar també el pensament abstracte.

Per fomentar la creativitat, recomanem el joc:

  • Picto Bric: un joc d’observació, imaginació i rapidesa on hauràs de representar diferents objectes o elements utilitzant maons i cercles de cartró. 

  • Inspired By: una col·lecció de manualitats on podràs trobar diferents tècniques per treballar l’estil de diversos artistes. Aquesta en específic, amb l’ajuda de calcomanies, podreu descobrir l’estil de Roy Lichtenstein, gran mestre del pop art.

 

Interacció social i desenvolupament emocional

La comunicació, la resolució de conflictes i la col·laboració en el context del joc contribueixen al creixement social i emocional dels nens i nenes. És per això que els jocs col·laboratius, d’equip, parelles i qualsevol que impliqui la interacció social pot contribuir significativament al desenvolupament en aquesta important etapa.

Alguns jocs col·laboratius per acompanyar aquest àmbit del desenvolupament: 

  • Magic School: un joc de cartes cooperatiu i de memòria on haurem d’aparellar almenys 10 personatges màgics amb els seus accessoris, si volem guanyar. Ho aconseguirem? 

  • Twist Up: un joc dhabilitat lingüística en equip. Seguint les indicacions del teu company, has de reproduir la carta model tenint en compte les posicions dels animals i els fons de color. Per aconseguir reproduir la carta model correctament i com més aviat millor, cal comunicar-se i escoltar-se bé. 

 

 

Jèssica Poch                                         Mónica Emden
Psicopedagoga a Top Toys                 Formadora Djeco i Braintoys, Top Toys