HM Nens retorna la mobilitat del colze a un nen gràcies a un transplantament de múscul de la cuixa

Dr. Soldado HM Nens

Des que els pares de Thiago van conèixer el problema que patia, es van posar en mans dels millors especialistes per intentar buscar una solució que li permetés millorar la seva qualitat de vida. Així, l’equip de Cirugía en Traumatología y Ortopedia Pediátrica d’HM Nens, que lidera el Dr. Francisco Soldado, especialista en microcirurgia, va valorar el cas i va considerar que mitjançant un trasplantament vascularitzat del gracilis -el múscul del recte intern de la cuixa- el nen podria tenir capacitat per flexionar el colze.

“Es tracta d’un cas complex i molt poc habitual, ja que afortunadament es dóna un cas per cada milió d’habitants; però per l’experiència que tenim en intervencions similars vam veure clar que trasplantant un penjoll de la cama i connectant venes, artèries i nervis podíem restaurar la mobilitat en l’articulació”, explica el Dr. Francisco Soldado, cap del Servicio de Cirugía en Traumatología y Ortopedia Pediátrica d’HM Nens.

La intervenció es va realitzar el passat mes de desembre i va tenir una durada de tres hores. Avui, l’evolució de l’infant és positiva i d’acord amb el procés que ha de seguir, ja que fins que no hagin transcorregut sis mesos no es completarà la renervació del múscul de la cuixa autotrasplantat. El Dr. Soldado afirma que van seleccionar un penjoll de la cuixa perquè “hem comprovat que són molt versàtils, de manera que resulten la millor opció per substituir la falta d’un múscul”.

Alta complexitat
L’Hospital HM Nens és el centre nacional de referència en casos d’alta complexitat. L’any passat es va convertir en el primer centre d’Espanya en aplicar la Tècnica de Vilkki per tractar la malformació del radi d’un altre menor que li impedia el desenvolupament normal de l’avantbraç (mà zamba radial).

D’aquesta manera, HM Hospitales es consolida com un grup hospitalari especialista en realitzar intervencions quirúrgiques d’alta complexitat per a les quals es requereix un alt grau de formació i experiència. El director mèdic d’HM Nens, Dr. Javier Massaguer, assegura que “actualment, la nostra tecnologia i els nostres professionals ens permeten oferir al pacient pediàtric un servei d’elevada qualitat mitjançant especialitats molt específiques que es realitzen en molt pocs centres d’Espanya i Europa” i afegeix que “la microcirurgia és el futur de la medicina i a HM Nens apostem per ella”.