Brot de malaltia vírica amb símptomes neurològics

pediatría, hospital de nens, Barcelona

Ahir a la nit va sortir a la premsa la notícia d’un petit brot d’una infecció vírica amb simptomatologia neurològica que està afectant a infants de Catalunya (especialment província de Barcelona).

Nosaltres vam ser alertats el passat cap de setmana a la Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria, però vam considerar que no era necessari fer cap comunicat especial per no generar alarma social, com es produirà ara a partir de la notícia als mitjans.

Es tracta d’una malaltia vírica que està afectant a menors de 6 anys i que s’inicia com una malaltia febril i després origina símptomes neurològics com tendència a dormir, tremolors o dificultat per caminar.

 La majoria dels casos s’han vist a l’Hospital Vall d’Hebron des del febrer (principalment a partir del mes d’abril).

No es coneix el virus causant en tots els casos però s’ha aïllat en algun nen un tipus d’enterovirus. Els enterovirus són virus molt prevalents entre els nens i molt típics de la primavera, donant quadres respiratoris i gastrointestinals en la majoria de casos que es resolen sense problemes en pocs dies. De fet inclús aquest quadre d’entrada més greu, està evolucionant favorablement en la majoria de nens afectes, amb el tractament adient (els hospitals en tenim el protocol d’actuació).

Les mesures per evitar el contagi són les habituals amb les malalties víriques: un rentat de mans freqüent i evitar el contacte amb nens o persones malaltes (excloure de l’escola als nens amb febre). Davant la febre, valorar l’estat general del nen o la nena així com l’aparició de signes d’alarma. Mantinguem la calma!

En els següent enllaços teniu el comunicat del Departament de Salut, un retall de premsa així com un article a la nostra Guia de Salut i Malalties

Comunicat del Departament

Notícia a La Vanguardia

Les infeccions per enterovirus