Estem a ple estiu i les famílies es pregunten si els més petits de la casa hauríen d’utilitzar ulleres de sol.
L’ Organització Mundial de la Salut creu que pel constant deteriorament de la capa d’ozó de la atmosfera, augmentaran cada cop més les patologies oculars. Hem de tenir principalment cura amb els nens més petits, ja que són els que tenen un risc més elevat de patir patologies, ja que algunes de les estructures de l’ull, principalment el cristal·lí, encara no estan totalment desenvolupades.
Hem d’èsser concients que portar ulleres de sol no és només una qüestió de moda i estètica sino que parlem de PREVENCIÓ I SALUT.
TIPUS DE RADIACIONS SOLARS
El sol és una font d’energia i la radiació que emet inclou un ampli espectre de freqüències, però no totes aquestes radiacions són saludables.
Existeixen diferents tipus de radiacions solars:
- Els ratjos Ultravioleta (UV): No són visibles per l’ull humà. Es divideixen en tres grups:
– UVC: Aquests fins fa un temps no arribaven a la superficie de la Terra perquè la capa d’ozó de l’atmosfera els parava, però a l’estar ara deteriorada poden penetrar.
– UVB: Poden produïr problemes corneals (queratitis oculars, pterigion). El cristal·lí fa de barrera i impideix que penetrin fins la retina.
– UVA: Son els més perillosos. Travessen la còrnia i el cristal·lí arribant a la retina, poden ocasionar patologies greus com degeneració macular o cataractes.
- La llum visible: És la que l’ull humà és capaç de percebre. La radiació més energètica (llum blava) s’ha relacionat amb la degeneració macular a l’edat adulta.
- Els ratjos infrarrojos: També son visibles. En condicions normals no ocasionen problemes oculars.
TIPUS D’ULLERES DE SOL
Filtres de color: Aquests redueixen la quantitat de llum visible que arriba a l’ull evitant l’enlluernament.
Els filtres de color es classifiquen segons la norma ISO 8980-3 en cinc categories (0-4) de menor a major protecció. També rebutgen part dels ratjos UVA i UVB amb més eficacia quant més alta és la categoria.
Lents polaritzades: La llum solar vibra en tots els plànols, no està polaritzada. Quan es reflexa en algunes superficies com l’aigua, la neu i la carretera es polaritza, es a dir vibra en un sol plànol, generalmente horitzontal, aquest tipus de lent l’elimina. Són recomanables per conduir, pels nens per fer esports com l’esquí i esports aquàtics.
CONSELLS BÀSICS
1. Utilitzar ulleres de sol homologades, que cumpleixin les normatives específiques de la Unió Europea. Compri ulleres de sol sempre en establiments d’òptica i centres autoritzats, i mai en mercats ambulants o tendes no autoritzades. Són un perill per la visió dels seus fills.
2. L’ òptic-optometrista és la persona qualificada per aconsellar quin tipus d’ulllera (filtre, forma) serà la més adient, depenent de la situació d’ús.
3. La protecció de la ullera no es mesura per la foscor sino:
– Tipus de filtre que està feta la lent. Preferiblement són aconsellables els filtres gris o marró ja que quasi no modifiquen la tonalitat de la realitat.
– Forma: per als nens que protegeixin des de la cella fins al pòmul i gairebé fins a la templa, es a dir, el més lateral possible per evitar que entrin els ratjos de sol pels voltants, de pasta i molt important, que encaixi ve al pont nasal per evitar que vagin caient.
Aquí mostrem una taula amb els diferents filtres i el consell d’ús.
4. Pels nens es recomanen les categories 3 i 4, ja que no cal que les portin per la seva vida quotidiana (ni per jugar al parc ni passejar) però molt recomanable si van a la platja, piscina. A la muntanya, o si fan esports aquàtics o d’esquí, són imprescindibles.
5. Si tenim algun defecte refractiu podem utilititzar ulleres de sol ja que totes les lents es poden graduar, però hem de tenir en compte la curvatura de la ullera si patim astigmatisme perquè poden donar aberracions indesitjades.
6. I sempre complementar la ullera de sol amb una visera o gorra per potenciar la protecció.
Imatges obtingudes a la pàgina web de El mundo Entrada redactada pel servei d’Oftalmologia de l’ Hospital de Nens