Si tú fumes, ell fuma

El 31 de maig de cada any l’OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac, l’objectiu del qual consisteix a assenyalar els riscos que suposa el consum de tabac per a la salut i fomentar polítiques eficaces de reducció d’aquest consum. El consum de tabac és la segona causa mundial de mort, després de la hipertensió, i és responsable de la mort d’un de cada deu adults.
L’Assemblea Mundial de la Salut va instituir el Dia Mundial sense Tabac el 1987 per cridar l’atenció cap a l’epidèmia de tabaquisme i els seus efectes letals. El consum de tabac és la principal epidèmia prevenible a la qual s’enfronta la comunitat sanitària.
El consum de tabac és un dels principals factors de risc de diverses malalties cròniques, com el càncer i les malalties pulmonars i cardiovasculars. Malgrat això, el seu consum estpa molt estès a tot el món. Diversis països disposen de lleis que restringeixen la publicitat del tabac, regulen qui pot comprar i consumir productes del tabac, i on es pot fumar.
En el fum del tabac hi ha uns 4000 productes químics coneguts, dels quals se sap que, com a mínim 250, són nocius, i més de 50 cancerígens per a l’ésser humà. El fum del tabac en espais tancats és inhalat per tots, per tant, fumadors i no fumadors queden exposats als seus efectes nocius.
Uns 700 milions de nens, és a dir, gairebé la meitat dels nens del món, respiren aire contaminat per fum de tabac. Més d’un 40% dels nens tenen almenys un progenitor fumador. El 2004 els nens van ser víctimes del 28% de les 600.000 morts prematures atribuïbles al fum aliè.
Els efectes del tabac durant l’embaràs (per activa i per passiva, de la mare, pare o qualsevol convivent) són la prematuretat, la mort sobtada del nadó, el retard de creixement intrauterí i el baix pes al naixement. En el lactant, edat preescolar i nens més grans, predisposa a una major incidència de quadres d’asma, infeccions respiratòries i deteriorament de la funció pulmonar, com constatem diàriament en les nostres consultes de Pneumologia.
Ni la ventilació ni la filtració, ni tan sols ambdues combinades, poden reduir l’exposició al fum del tabac en espais interiors a nivells que es considerin acceptables. Els entorns totalment exempts de fum de tabac ofereixen l’única protecció eficaç.
En molts països de diferents parts del món ja s’han introduït lleis per protegir les persones de l’exposició al fum del tabac als llocs públics. A Espanya existeis la Llei 42/2010 aprovada el 21 de desembre de 2010, que modifica la Llei 28/2005 per garantir una bona salut dels nostres pacients pediàtrics. Aquesta llei prohibeix fumar a cafeteries, restaurants, centres sanitaris, escoles i fins i tot els recintes a l’aire lliure de l’entorn d’aquests centres, com patis, camps escolars, parcs infantils i àrees de joc dedicades a la infància.
Actualment existeixen múltiples tractaments per deixar de fumar, encara que un dels mètodes més efectius és la combinació d’informació mèdica amb el consegüent manteniment, teràpia nicotínica i suport psicològic. Des de la nostra institució encoratgem espacialment a lae famílies a tenir “llars lliures de fum”.
Article redactat pel Servei de Pneumologia de la Fundació Hospital de Nens. Fonts: Otganització Mundial de la Salut, Asociación Española de pediatría, Sociedad Española de Neumología Pediátrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *