Reflex de succió: innat però educable

La capacitat de mamar és innata en tots els mamífers . L’ésser humà aprèn el patró de succió dins del ventre matern.
 
Aquest aprenentatge s’inicia a les 16 setmanes de gestació amb el reflex de deglució i es completa a les 20 setmanes amb el reflex de succió.
 
La coordinació d’aquests dos reflexos es produeix a les 32 setmanes de gestació . Per tant , els nadons nascuts abans de les 32 setmanes de gestació ( prematurs ) no tindran reflex de succió.
 
En els últims anys, amb els avenços en el camp de la Neonatologia, s’ha reduït l’índex de la mortalitat dels nounats prematurs. Però aquests nadons nascuts abans de terme presenten dificultats per alimentar-se per la immaduresa de les funcions orals i anatòmica dels seus òrgans orofacials.
 
També poden patir succió incorrecta aquells nadons que hagin estat separats de les seves mares aviat com són els nens hospitalitzats  i / o que presentin algun tipus de patologia com un frenet sublingual hipertròfic ( anquiloglòssia ), llavi leporí … De vegades, una disfunció oral pot ocasionar el deslletament precoç del lactant.
 
És important estimular aviat la succió a través de tècniques de fisioteràpia miofuncional per establir una succió correcta i agradable. Contribuint al bon desenvolupament del nadó preterme o terme , però que per alguna raó ho ha perdut.
 
En nens amb frenets hipertròfics, és a dir, amb un frenet lingual curt, que impedeixin un alletament correcte caldrà alliberar la llengua a través del tractament quirúrgic.
 
És important un diagnòstic a temps, valorar les causes que originen una succió incorrecta i si cal començar a tractar de forma immediata les disfuncions orals a través de l’estimulació sensiomotora – oral perquè el nadó recuperi el reflex de succió el més aviat possible.
 
Article de la Dra. Sita Pastor, Servei de Logopèdia i fisioteràpia miofuncional de la Fundació Hospital de Nens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *