Recomanacions per la conservació d’aliments durant la epidèmia

A causa de la situació d’estat d’alarma que estem vivint per la COVID-19, ens veiem en la necessitat d’estar en confinament, en aquest moment, anar a comprar productes bàsics és una de les situacions que ens permet sortir de casa. És responsabilitat nostra saltar-nos el confinament el menys possible, pel bé nostre, de la nostra família i de la resta de la societat

Arran d’un estudi que hem posat en marxa d ‘ “Adhesió a la dieta mediterrània, activitat física i son durant època de confinament per la pandèmia COVID-19 en població infantil i juvenil”, des de HM Nens, us proposem uns menús setmanals equilibrats amb la seva llista de la compra, perquè ens organitzem i no tinguem la necessitat de sortir a comprar, més d’ un cop a la setmana. Sí que s’ha de tenir en compte que hi haurà aliments més peribles que són els que, haurem de millorar la seva conservació, consumir abans o congelar.

Planificar els menús ens ajudarà a mantenir una alimentació més variada i equilibrada. Es recomana buscar noves receptes saludables i elaborar-les en família. Mantenir horaris, tant de rutines (esport, lectura …) com dels àpats.

Com a primer consell abans d’anar a comprar es recomana la neteja i desinfecció de la nevera, aquestes operacions van parelles, però són diferents. La neteja té com a objectiu retirar la brutícia adherida a superfícies i la desinfecció elimina o redueix a nivells tolerables els microorganismes presents a les superfícies. Intentar evitar draps, baietes … millor paper d’un sol ús.

Un cop vam arribar de fer la compra, s’ha d’evitar que passi el menor temps possible ja que la cadena de fred s’ha interromput.

Com organitzar una nevera?

El criteri d’ordre és la seguretat, l’aliment que tingui major risc de contaminació es posarà a la part inferior de la nevera, ja que és la zona on la temperatura és més baixa i conforme anem pujant de prestatgeries la temperatura va elevant-se. La temperatura de la nevera no ha de ser superior a 5-6ºC i a la porta sobre uns 8ºC.

  • Les fruites i verdures són aliments d’alt risc microbiològic, si no van envasats es conservaran en els calaixos, aquesta mesura farà que cada vegada que s’obri la nevera no saltin microorganismes d’un aliment a l’altre pel corrent d’aire. Es recomana que les verdures que es vagin a consumir crues es higienitzin amb lleixiu alimentària.
  • Els ous, s’han de conservar a la porta de la nevera i estaran tapats, s’han de col·locar per la part més de “punta” cap avall, aquesta posició farà que el rovell no estigui en contacte amb la càmera d’aire de l’ou, que és la zona més contaminada.
  • La carn i el peix els conservarem en tuppers, poden ser de plàstic o vidre, evitar l’envasament de compra. No rentar-lo. S’aconsella etiquetar amb la data d’envasat i si disposem de data de caducitat. Si no disposem de data de caducitat, l’estimació serà uns 3-4 dies per a la carn a el tall, 1-2 dies per a carn picada i derivats i 2-3 dies per al peix. Si tenim algun aliment que anem a consumir més enllà d’aquests dies s’aconsella congelació.
  • La descongelació ha de ser a la nevera o amb el microones, mai a temperatura ambient en el marbre de la cuina.
  • La carn i el peix hermèticament tancats es col·locaran al prestatge inferior, separats adequadament, juntament amb els productes en descongelació.
  • L’embotit, que no va envasat, és a dir, el que comprem a el tall, l’haurem de conservar en tupper, de plàstic o vidre o bosses hermètiques, ja que el paper comercial és d’un sol ús i hi ha més risc de contaminació. El fuet si està sencer es pot conservar fora de la nevera, un cop començat s’ha de conservar en nevera.
  • Les llaunes de refrescos, si les col·loquem a la nevera s’haurien de higienitzar i col·locar a la zona de la porta.
  • Al prestatge de l’mig es col·locarien els làctics, embotits, bosses de verdures envasades en atmosfera modificada, etc
  • Al prestatge superior aliments cuinats, pastissos, recipients amb conserva …, sempre hermèticament tancat i amb tuppers de vidre si d’aquesta manera serà escalfat en el mateix recipient.

Aquestes recomanacions ens faran que conservem millor els aliments que anem a consumir i així evitar riscos microbiològics propis de l’aliment o per contaminació creuada.

Salut i força a tothom!

Cristina Girbau. Dietista-nutricionista. HM Nens