Primavera és sinònim d’al.lèrgia

Les malalties al·lèrgiques s’han duplicat en els últims 15 anys, arribant a afectar el 25% de la població. S’estima que entre el 15 i el 20% de la població espanyola té al·lèrgia al pol·len i entre els adolescents, la xifra arriba al 40%. Cal recordar que a Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica. El 60% són malalties al·lèrgiques respiratòries, la més freqüent de les quals és, en un 40-50% la secundària als àcars de la pols domèstica, seguides dels pòl·lens (parietària, plàtan i gramínies amb un 40%).
En els nens la primera causa d’al·lèrgia respiratòria està relacionada amb els àcars de la pols domèstica,  que presenten simptomatologia durant tot l’any i pot aguditzar-se a la primavera els dies de més humitat.
L’índex d’acumulació de pòl·lens sol estar marcat per la pluviositat dels mesos de tardor i hivern i aquest any ha estat força escassa. Per això els nivells de concentració de pòl·lens seran entre lleus i moderats, però els símptomes es poden veure agreujats per la contaminació. Per a la seva pol·linització, la gramínia requereix tardors molt plujoses i climatologia anticiclònica al mes de maig, per això aquesta primavera les concentracions d’aquest al·lergen seran significativament menors.
La mala qualitat de l’aire a les ciutats ha incrementat de forma alarmant en els últims anys els casos d’al·lèrgia respiratòria. La barreja de pòl·lens de plantes i partícules de contaminació és perjudicial. El pol·len de ciutat és molt més agressiu, ja que la contaminació produeix canvis en l’estructura de les partícules i aquestes tenen major capacitat de provocar sensibilització en el pacient, el pas previ a patir una al·lèrgia.
La Xarxa Aerobiològica de Catalunya del Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) ens informa que a Barcelona en el inici del mes d’abril hi hauran uns nivells alts dels següents pòl·lens: Plàtan (nivell 4), Parietària (nivell 3), Xiprer (nivell 2), Pollancre (nivell 2) i Pi (nivell 2).
El pol·len més destacat en l’àrea Mediterrània és la parietària, que a més de molt al·lergènic té una prolongada pol·linització, durant els mesos de març a octubre.
En els mesos de maig i juny pol·linitzaran dos importants pòl·lens : gramínies i olivera. Finalment, a l’estiu correspon l’al·lèrgia a pòl·lens de quenopodiàcies.

Entrada escrita pel Dr. Alfons Malet i Casajuana, Coordinador del Servei d’Al.lèrgia de l’Hospital de Nens

Un comentari a “Primavera és sinònim d’al.lèrgia

  1. Un suggeriment,on dieu parietària, plàtan i gramínies amb un 40%). poseu noms comuns o científics de gramínies, no us conformeu amb parlar de la família. Amb la resta de plantes es concreta més i un acaba pensant que és al·lergic a totes les gramínies. Recomano el llibre Gramínies de l'editorial Cossetània.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *