¿Preparats per l’estiu? Mesures de protecció solar (I)

Ben segur que més d’un de vosaltres ja ha passat per la farmàcia per fer provisió de protectors solars. Les radiacions solars comencen a ser bastant intenses i cal estar preparat. Tots, però especialment els nens per les característiques de la seva pell i per l’efecte acumulatiu de les radiacions al llarg dels anys.

Us explicarem 4 mesures bàsiques de protecció solar:

 

1. La protecció contra el sol més econòmica i efectiva és mantenir-se a l’ombra. Busqueu ombres en els espais oberts o proveïu-vos de para-sols.
2. No s’han de fer exposicions prolongades al sol. Cal evitar les hores centrals del dia.
3. Elecció d’un protector solar adequat.
Per sort, la indústria ens ofereix una àmplia gamma de protectors solars.

Què hem de conèixer sobre els protectors solars?

Els protectors solars contenen substàncies químiques que actuen d’una de les dues maneres següents:
  • Absorbint la radiació ultraviolada i impedint-ne la penetració; són els filtres químics. Són orgànics i el seu espectre és més limitat que en els filtres físics.
  • Filtres físics, que actuen reflectint la radiació ultraviolada. D’aquesta manera, s’impedeix la penetració cutània. Són les anomenades pantalles minerals o inorgàniques (mecanisme de reflexió pura de la radiació solar). Són d’espectre ampli.
Recentment s’han desenvolupat noves molècules orgàniques que tenen els avantatges dels dos tipus anteriors. Són les anomenades pantalles orgàniques.
S’han de triar les presentacions de línia infantil (perquè són de base més suau i no contenen perfums) i resistents a l’aigua, no tan sols per a activitats de bany, sinó també quan es duen a terme activitats que poden produir sudoració abundant (és a dir, en nens s’han de triar sempre). Aquests protectors solars estan pensats per durar més que els protectors normals en aquestes circumstàncies.
Com més elevat sigui el factor de protecció solar (FPS), més protecció proporciona.
L’elecció del factor de protecció solar depèn del tipus de pell i de l’edat del nen:
  •  Els nens menors de sis mesos manquen de la capacitat natural de la pell per defensar-se del sol i poden desenvolupar cremades solars de conseqüències greus. Per tant, no s’han d’exposar a la llum directa del sol.
  • Els nens entre sis mesos i tres anys s’han de protegir amb un factor de protecció solar igual o superior a 40.
  • En nens més grans de tres anys s’ha de fer servir com a mínim un factor de protecció solar igual o superior a 25.
Tot i això, heu de pensar que depenent del tipus de pell, (blanca o morena) el protector solar haurà de tenir un factor de protecció més o menys alt.
Cal tenir en compte que el protector solar no serà efectiu si no s’aplica correctament:
  • S’ha d’aplicar 30 minuts abans de sortir de casa. Aquestes substàncies no actuen immediatament; per tant, el teu fill no es pot exposar al sol fins al cap de 20 minuts d’haver-li aplicat el protector.
  • No deixis d’aplicar-lo els dies ennuvolats.
  • La freqüència de renovació habitual dels protectors solars és cada dues hores. No obstant això, si el teu fill es banya sovint o es dedica a jugar a l’aigua, la renovació hauria de ser amb intervals més freqüents.
  • Aplica-li fregant i estenent-lo bé. Assegurat que cobreix totes les àrees corporals exposades, especialment la cara, els peus i les mans del nen, com també les parts de les cames i dels braços no cobertes per la roba.
4. Elecció d’una roba adequada.
Vestiu el vostre fill amb robes de color no gaire fosc, i no gaire ajustades. Les robes molt fosques protegeixen més però són més caloroses. De totes maneres, el factor que influeix més a disminuir el pas de més o menys quantitat de radiació no és el color, sinó el gruix i el tramat estret del teixit. Algunes robes mostren en l’etiqueta el factor de protecció solar que se’ls pot atribuir sobre la base de la seva capacitat de bloqueig solar. Per exemple, un FP de 40 (o UPF-40) o un de més elevat proporcionen una protecció molt alta. Un UPF-15, o superior, proporciona una protecció bastant acceptable.
Els nens sempre han de dur samarretes i altres peces corporals quan estiguin jugant, fins i tot si ho fan a l’ombra (per exemple: samarretes de cotó no ajustades).
S’han d’emprar gorres amb visera frontal, que projectin ombra sobre la part alta de la cara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *