Preguntem al especialista: El pneumòleg (I)

És normal que els lactants esternudin?

Els esternuts són molt freqüents en els lactants. Es produeixen per l’estímul de la seva mucosa nasal com a reacció a certes sustàncies i no constitueixen per sí mateixos símptomes de refredat.

Quin és el mecanisme pel quan un nadó comença a respirar per nas i boca?

Dins de l’úter, el fetus realitza moviments amb la boca que són compatibles amb la respiració. Durant el seu pas pel canal del part, es comprimeix el tòrax, provocant l’expulsió del líquid contingut en els seus pulmons i s’estimulen els receptors, que després del pinçament del cordó umbilical provoquen una inspiració profunda i l’inici de la respiració.

Per què els neonats tenen blavoses algunes parts del cos?

Aquesta coloració és conseqüència dels canvis en la circulació sanguínia que es produeix en el moment del naixement. És freqüent observar aquesta coloració en extremitats, especialment en mans i peus, quan la seva temperatura és baixa. Als 4 ó 5 minuts de vida, mantenint una temperatura correcta, habitualment el nadó adopta una coloració rosada.

Com si li dóna salbutamol o una altra medicació inhalada a un nen que no para quiet?

Cal distreure’l amb objectes que siguin familiars mentre se li administra el fàrmac. S’utilitzen càmeres per als més petits que poden portar dibuixos i podem intentar simular la forma d’administració prèviament amb els seus ninos. No obstant si això no és possible, seran necessàries dues persones per aplicar la medicació. La millor forma és posar-lo a la falda d’uns dels adults amb l’esquena recolzada sobre ell i passar el braç subjectant les seves extremitats superiors. Caldrà que l’altra persona adapti perfectament la mascareta perque cubreixi nas i boca.

El meu fill té tos i bronquitis reiterades. Serà al.lèrgic?

Si notes que el teu nadó cada vegada que agafa un refredat se li carrega el pit i té sibilants “xiulets” en respirar podries arribar a preguntar-te si té asma. L’asma és una malaltia pulmonar que provoca que les vies respiratòries s’inflamin i s’estrenyin produint un xiulet molt característic. Un o dos episodis de bronquitis són freqüents en un porcentatge elevat de nens petits, especialment a la tardor i l’hivern i no són preocupants per norma general. En èpoques primerenques potser arribar a un diagnòstic definitiu no és l’important, però sí tractar l’episodi agut.

Podem fer alguna cosa per evitar-les?

La prevenció en aquest cas com en moltes malalties té el seu paper. Es detallen a continuació algunes mesures:
– No fumis durant l’embaràs ni exposis mai al teu bebé al fum del tabac.
– Dóna-li el pit si és possible com a mínim durant els primers sis mesos de vida.
– El terra de la seva habitació ha de ser d’un material que es pugui netejar amb aigua i millor lliure de catifes o objectes que acumulin pols.
– Renta els seus llençols a una temperatura de 60º i amb regularitat mantes, cortines, peluixos, etc.
– Evita l’ús d’humidificadors o vaporitzadors que augmentin l’humitat.
– Renova cada dia l’aire de la seva habitació.
– Les mantes així com les fundes de coixí han de ser preferentment de cotó.
– Retarda l’inici de l’escola bressol fins a l’any de vida si l’organització familiar ho permet. D’aquesta manera es disminueix la possibilitat de contacte precoç amb virus desencadenants.

Els nadons prematurs tenen més risc de patir asma?

Si bé els prematurs més extrems tenen una certa sensibilitat a les seves vies respiratòries per desenvolupar un quadre de bronquiolitis o bronquitis en els primers anys de la seva vida, a llarg termini no tenen més risc de patir asma.
Tal com es comentava és interessant especialment en aquest col.lectiu retrasar l’inici de l’escolarització per evitar les infeccions respiratòries.

L’asma al.lèrgic pot desaparèixer en la infància i desaparèixer en la pubertat?

L’edat d’inici i la persistència dels símptomes d’asma són importants per poder predir l’evolució. Els estudis realitzats sobre aquest tema indiquen que un 40% dels nens que presenten símptomes abans dels tres anys de vida no tenen problemes després dels sis anys.

PD: Post cortesia de la Dra. Ruggeri, pneumòloga i pediatra d’Urgències de l’Hospital de Nens

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *