Per què hem creat els Grups d’Odontologia per Nadons?

cepillado_dientes_bebe

Els Grups d’Odontologia per a Nadons s’han creat perquè creiem en la prevenció, i sabem que és efectiva. Molts dels nostres pacients quan acudeixen per primera vegada a l’odontòleg, van amb algun problema o patologia; això no hauria de ser així. Visitem al pediatre per a control de l’evolució i creixement dels nostres fills (talla, pes, maduració, creixement, desenvolupament, vacunes, …) i, en canvi, anem al dentista / odontòleg / odontopediatra quan sorgeix una patologia. Això és començar la casa per la teulada!

Canviem aquesta idea. Els nens no són responsables de les seves càries, tot i que hi ha nens amb major risc de desenvolupar-les, no sempre és fàcil determinar el risc a mig termini; per això totes les famílies es poden beneficiar de pautes educatives ja que la càries és universal.

A la xerrada grupal als pares i cuidadors, desenvolupem una Guia de Salut Bucal per temes, parlem de lactància materna, biberó, transmissió de bacteris, hàbits de succió no nutritius (xumet, dit, altres), dieta, higiene oral i fluor; i per descomptat quan és el moment ideal de la primera visita dental.

Mitjançant vídeos ensenyem com han de raspallar les dents als seus fills, ja que no és tan fàcil, una cosa que sembla tan “natural” pot complicar-se en les primeres etapes de la vida; l’habilitat per raspallar les dents d’un fill no és genètic, s’ha d’aprendre… La majoria de vegades fins i tot els pares no saben ni com col·locar-se. Per això estem nosaltres, per educar, ensenyar i créixer en salut, no en malaltia.

Hem de canviar el concepte que al dentista es va per curar. Al dentista s’ha d’anar per no tenir càries mai. Un nen que ha anat a un programa preventiu mai relacionarà la consulta amb una experiència traumàtica.

Per a nosaltres és molt important aprendre a motivar els pares o cuidadors per canviar els hàbits de risc respecte a la salut oral dels seus fills. Informem d’acord a l’edat de pacient i en la visita dental, individualitzarem els nostres consells.

Ens encanten els grups, si són participatius, tots aprenem, les preguntes dels pares ajuden a tots els assistents. Anima’t, i vine a la sessió grupal, és molt pràctic, senzill, i a la llarga molt més econòmic i senzill.

 

Dra. Ruth Mayné. Odontobebé. Servei d’Odontopediatria