Links, apps i pediatres

Fa un mes aproximadament, vam participar des del nostre hospital a la jornada #appsonhealth que es va celebrar a Barcelona, organitzat pels nostres amics de Sant Joan de Déu.
L’excusa era perfecta per començar a aprofundir en les línies en què estem treballant des de fa uns mesos, pel que fa a la comunicació i a la relació metge-pacient, incorporant en aquests aspectes les aportacions que les noves tecnologies ens poden aportar.
Perquè a ningú se li escapa que les tecnologies ens han canviat la vida. També socialment: només ens hem de fixar en com molts de nosaltres mirem compulsivament els nostres mòbils.
L’accés a internet possibilita que les persones busquin sobre salut i sobre malalties a la xarxa. Els professionals hem pogut avançar molt en aquest sentit, en les cerques bibliogràfiques, en la comunicació amb altres professionals, etc.
Un pas més enllà el tenim amb les aplicacions dels smartphones i les seves possibilitats en l’àmbit de la salut. De la mateixa manera, tant els professionals com els pacients es beneficien d’aquestes noves possibilitats.
Si mirem què està passant als Estats Units, veiem que el 84% dels metges tenen smartphones. El 38% tenen tabletes (la gran majoria de la marca “de la poma”) i un 59% utilitzen aquestes eines professionalment.
En el nostre entorn les xifres són segurament diferents, però la revolució està arribant! I és que ningú és inmune a algunes aplicacions que permeten optimitzar l’exploració radiològica o fer coses tan sorprenents com mesurar la freqüència cardíaca a partir del sensor de la càmara de la tableta. Si bé algunes d’aquestes eines són enlluernadores però en realitat no canvien massa el dia a dia de metges i pacients, certament hi ha algunes altres que milloraran la qualitat de vida i els controls de determinats pacients, especialment els pacients crònics.
Els pediatres, afortunadament, veiem pocs pacients amb malalties cròniques en números absoluts, i comparat sobretot amb el que passa amb la població adulta. No obstant, el fet que els nostres pacients –i els seus pares- siguin joves, ens ofereix moltes oportunitats d’ensenyar i d’aprendre.
Els tipus d’aplicacions per a mòbils en salut són bàsicament 3:
1.   Benestar i prevenció, el que es coneix com “wellness”. Abundants, algunes amb important èxit.
2.   Suport per a professionals. Substituint a les nombroses llibretes i llibrets que els metges solem dur a les butxaques de les nostres bates.
3.   Maneig de malalties i autocura. Desenvolupades especialmente per a les malalties cròniques, com ara la diabetes.
Així que el futur comença avui i és possible que en un temps no gaire llunyà els metges prescriurem no només links sino també apps.
 
Dra. Amalia Arce, Coordinadora del Servei d’Urgències de l’Hospital de Nens 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *