Tots sabem que la lactància materna és l’alimentació òptima del nadó i el nen petit, però continua havent moltes mares que, tot i havent intentat, abandonen la lactància moltíssim abans del que s’esperava.
Les dones no tenim un “instint de lactància”, això és una cosa que s’aprèn i que en moltes cultures continua transmetent-se de generació en generació, a l’entorn social i cultural, com un fet quotidià i natural a la criança d’un nadó, i les dificultats que puguin aparèixer es resolen fàcilment amb l’ajuda i els consells d’una mare, una germana, una amiga …. i en molts casos ni tan sols arriben a viure com un veritable problema sinó com un pas més en aquest aprenentatge que implica ser mare i en el qual la lactància està inclosa
Lamentablement, a la nostra societat actual, cada vegada són més les dones que es troben lluny de la seva família d’origen quan comencen a crear la seva pròpia família, o que, tot i tenint-la a prop, no aconsegueixen el suport adequat a l’hora d’alletar perquè les seves pròpies mares ja formen part de la “cultura del biberó”, de les llets artificials, dels nadons grassonets per ser considerats sans, etc … perquè aquests són els conceptes que els han transmès també a elles i que tenen incorporats com “normals”.
I és fonamentalment en aquest context on els grups de suport a la lactància assumeixen un rol primordial, perquè constitueixen aquest nucli on l’embarassada, la mare recent, les mares experimentades i la comunitat en general es reuneixen per compartir un temps, experiències, buscar ajuda concreta, etc.
De fet, un punt important de cara a aconseguir una lactància exitosa és fomentar el contacte de les mares amb els grups de suport ja des de l’embaràs per rebre informació i suport.
És un àmbit d’ajuda bàsicament de mare a mare, on els professionals de la salut tenim una funció d’escolta, de moderació, d’informació, per oferir entre tots diferents recursos i alternatives i que cada mare pugui sentir-se segura i autònoma en la presa de decisions en relació a la lactància i a la criança …
No és un espai de crítica sinó de reflexió, d’intercanvi, on la família en la seva totalitat està convidada i on intentarem enderrocar els mites que fan de barrera a la lactància i aprendre entre tots a aconseguir una lactància feliç en el context d’una maternitat- paternitat saludable i gaudida.
Article redactat per la Dra. Paula Rodríguez, pediatra consultora de Lactància Materna. El proper dijous 25 d’abril a les 10 del matí s’iniciaran les reunions del Grup de Lactància Materna de la Fundació Hospital de Nens que ella coordinarà, i que es faran els dijous setmanalment entre les 10 i les 11 del matí.