Exercici físic: Taquicàrdies, marejos, sufocacions i dolor toràcic

És molt freqüent que en el primer trimestre del curs, quan els nens tornen a les seves rutines i reprenen les activitats físiques, el teu fill es queixi de marejos o punxades al cor quan fa esport. A la consulta de cardiologia abunden aquest tipus de qüestions en aquests mesos de tardor. 
 
En la majoria de casos, aquests símptomes es deuen a que els seus músculs han estat diversos mesos sense gran activitat, al repòs estiuenc, i en reprendre una activitat física més intensa i constant es generen canvis fisiològics en la seva estructura. Això, en la musculatura toràcica, es pot interpretar com “punxades al cor” o fins i tot dificultat en respirar.
 
El cor és un múscul més i, com a tal, cal exercitar-lo. Un cor “cansat” o poc entrenat batega més ràpid perquè ha perdut força de contracció. Només cal veure que els grans atletes tenen freqüències cardíaques molt baixes perquè els seus cors són més potents (així s’explica el mite de les 28 pulsacions per minut de Miguel Indurain). Amb l’entrenament, el cor s’hipertròfia, augmenta la força contràctil i la taquicàrdia disminueix. Amb això, guanyem resistència física. 
 
Ara bé, no cal oblidar-se de consultar al teu metge. Sobretot cal estar alerta si hi ha antecedents a la família de malalties cardíaques, especialment arrítmies, mort sobtada o el teu fill, a més de maretjos o punxades, ha patit pérdues de consciència. És convenient descartar la presència de malformacions cardíaques o arrítmies que puguin empitjorar en sotmetre al cor a un estrès físic. 
 
Un electrocardiograma és una prova molt senzilla de fer i disponible a tots els centres mèdics. Ens permet descartar nombroses malalties cardíaques prevenibles. Les associacions europea i americana de cardiologia, en les seves últimes recomanacions, han possat major èmfasi en la necessitat de realitzar un electrocardiograma als nens i adolescents que realitzen esports de competició i valoren positivament fer-ho també fins i tot als no esportistes. 
 
En resum, aquest tipus de símptomes són freqüents al reiniciar l’activitat física i en la majoria de casos no impliquen una patologia cardíaca. Per disminuir o evitar convé reiniciar aquesta activitat augmentant la intensitat gradualment i respectant els temps de repòs. Una bona hidratació i alimentació també contribuiran a evitar marejos o síncopes.
 
Article del Dr. J. Manuel Siurana, pediatra i cardiòleg de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona.  
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *