“El dengue, que no té a veure amb el merequetengue”
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és aquest enutjós insecte de potes ratllades que forma part de la nostra biodiversitat des de 2004. Oriünd del Sud-est Asiàtic, va arribar a Europa el 1979 concretament a Albània. El 1991 es va introduir a Itàlia i després a Espanya on es va instal.lar a Catalunya i en algunes zones de la Comunitat Valenciana.
L’espècie, eminentment urbana, s’expandeix amb rapidesa i encara que originalment cria en les cavitats dels troncs dels arbres, avui pot fer-ho en tot tipus de contenidors d’aigua, com gerros, bidons, plats, etc. Els mosquits tigre piquen de dia i amb l’aliment que els proporciona la sang d’una picada, la femella del mosquit pot realitzar una posta de 80 ous aproximadament, que seran adults al cap d’una setmana.
La seva reproducció es produeix en cases particulars, és per això fonamental que tots adoptem les mesures de prevenció per evitar la seva propagació i la transmissió de malalties com el dengue entre d’altres.
Segons el doctor Joaquín Gascón, que dirigeix la Unitat de Medicina Tropical de l’hospital Clínic de Barcelona, «es pot disminuir el perill de contagi utilitzant sempre màniga llarga, mitjons i pantalons llargs, per molta calor que faci .. i el repelent que recomana l’OMS, el DEET (dietiletoluamida) al 40% ».
D’altra banda el significat de la paraula merequetengue si bé sona a ritme de salsa té altres connotacions a saber; enrenou, desordre, escàndol o baralla.
Pel que sembla amb el temps, tant el dengue amb el merequetengue tenen alguna cosa més en comú gràcies a la globalització.
Entrada escrita per la Dra. Ruggeri, pediatra del Servei d'Urgències i neumòloga de l'Hospital de Nens.