Com escollir una joguina?

Ens trobem, un any més, davant les festes més importants pels nens de tot el món: el Nadal. Aprenen ràpidament tot el ritual associat a aquestes dates tan destacades del calendari: el pessebre amb les figures, l’arbre de Nadal amb les boles de colors, la nit de Nadal i la nit de cap d’any, amb el torró i el massapà i, per suposat, la cita més esperada: la visita nocturna dels Reis Mags.
Els nens esperen amb ansietat i il·lusió, com cada any, veure les joguines noves que apareixen per art de màgia al matí però, darrere d’aquest costum, la gran majoria de pares han passat per moments d’indecisió preguntant-se sobre quina és la joguina més adient.
L’elecció de la joguina més adient per a cada nen en un moment determinat de la seva infantesa no és una tasca fàcil; ha de ser una decisió meditada basada en el coneixement de cada nen, la seva edat, la personalitat i les circumstàncies específiques.
L’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), amb àmplia experiència durant molts anys d’investigació sobre l’univers infantil, enumera una sèrie de punts importants a l’hora d’escollir la joguina més adient per a cada nen:
 
· Les necessitats i preferències que el nen transmeti.

· El nivell d’evolució de cada nen en particular.

· La capacitat del nen, és a dir, la maduresa intel·lectual, la força física i l’habilitat manual.

· Les característiques del medi ambient on transcorri la vida del nen: l’espai i el temps disponibles, els companys de joc, etc.

· Les característiques pròpies dels jocs, és a dir, si es fan servir en solitari o en grup, si es fan servir per fomentar la competència, l’agressivitat, la solidaritat, la col·laboració, etc.

· Les capacitats específiques que es desitgin potenciar en el nen.

· El desenvolupament de diferents funcions en el nen a través d’un nombre i d’una varietat adient de joguines.

· Per tenir èxit, una joguina ha de ser propera al món immediat del nen i a les característiques de la seva imaginació. En definitiva, l’activitat que proposi el joc ha de ser atractiva i lúdica pel nen ja que ell juga per a divertir-se i no per aprendre.

· A l’hora de comprar una joguina s’han de tenir presents els gustos i preferències del nen.

· Per tal d’aconseguir una bona adequació de la joguina a l’edat i a les seves característiques cal conèixer bé el nen. Per aquest motiu és imprescindible que els pares hi dediquin temps per jugar amb els seus fills.

· Cal regalar joguines que desenvolupin aspectes concrets de la personalitat del nen i que també complementin les tendències més acusades i s’adaptin clarament a la psicologia particular de cada nen.

· La millor garantia de seguretat és que la joguina hagi estat fabricada en algun dels països de la Unió Europea o que sigui de marca suficientment coneguda ja que, desgraciadament, algunes joguines importades fan servir la marca CE encara que no compleixen la normativa vigent de seguretat.

 
· Quan es compren joguines mòbils amb rodes, s’han de comprar també els complements esportius que fan segura la seva utilitat.

· Quan es compra una joguina cal tenir en compte el disseny, la forma i el color ja que tot això afavoreix la motivació del nen.

· Davant d’una opció de compra d’una joguina, els adults han de saber que les més valorades pels nens són aquelles que serveixen per jugar amb altres nens.

· La millor joguina no és la més cara sinó la que millor s’adapta a la personalitat, edat i maduresa del nen.

· La gran majoria de nens tenen una clara preferència per compartir les seves joguines amb els pares i amb la resta de membres de la família.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *