Apunts d’ortopèdia: trastorns dels genolls

Un dels principals problemes ortopèdics dels genolls en la infància és la desviació lateral dels mateixos. Hi ha dues entitats característiques que són el genu valg (els genolls es toquen) i el genu varo (els genolls estan separats).
 
 

 

 
 
Genu valg
 
L’angle que formen el fèmur i la tíbia dibuixa un vèrtex intern a nivell del genoll. La distància entre els dos turmells serà més gran en els nens amb aquesta afectació.
 
No obstant això, el genu valg no sempre és patològic i, de forma fisiològica, apareix al voltant dels 2 anys d’edat tenint la seva màxima expressió als 3 anys. Només quan la deformitat persisteix més enllà dels 6 anys hem de plantejar un tractament ortopèdic quan el pacient arriba a l’edat prepuberal. L’obesitat influeix negativament en el genu valg tant pel pes suportat pels genolls del nen com pel volum de les seves cuixes.
 

 

 
Les fèrules correctores, anomenades fèrules “sirena”, d’aplicació preferentment nocturna, mantenen els membres inferiors junts i en extensió.
 
Fèrula “sirena”
 

 

 
 
Genu var
 
L’angle que formen el fèmur i la tíbia dibuixa un vèrtex extern a nivell del genoll. La distància entre dos genolls serà més gran en els nens amb aquesta afectació.
 
 
Un genu var discret és normal fins als 2 anys d’edat. Passada aquesta edat, la persistència del var a nivell dels genolls es deu majoritàriament a causes desconegudes existint una elevada incidència d’antecedents familiars. Un petit percentatge serà causat per problemes de raquitisme (dèficit de vitamina D), un os peroné exageradament llarg o la malaltia de Blount que consisteix en una lesió òssia en la part superior interna de la tíbia.
 
El tractament ortopèdic sol ser suficient encara que alguns pacients necessiten cirurgia al final del creixement en els casos més bigarrats.
 
 
 
 
 
 
 
Malaltia de Blount
 
Fèrula correctora
 

 

Article del Dr. Cachadiña, Director de Planificació, Organització i Qualitat; i pediatre d’Urgències i de Consultes Externes de Pediatria. 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *