Tinc un/a fill/a amb al·lèrgia a aliments. Com està segur a l’escola?

Si el seu fill/a ha estat diagnosticat d’al·lèrgia a aliments, segurament el seu al·lergòleg li ha facilitat un Protocol d’Actuació davant una reacció al.lèrgica a l’escola (elaborat per la AEPNAA, Associació Espanyola de Persones amb Al·lèrgia a Aliments i Làtex) per saber què fer en cas d’una reacció al·lèrgica accidental.

Doncs bé, a més d’aquest protocol, caldrà portar la recepta de la medicació facilitada com a part del “kit d’emergència”, que depèn el tipus de reacció que hagi tingut el pacient, podrà ser des de només antihistamínic, corticoides orals fins autoinyectores d’adrenalina .

A més de la recepta, moltes vegades també es facilita un informe mèdic on s’especifica el diagnòstic i els aliments als quals el pacient és al·lèrgic.

En cas de tenir pautat l’ús de autoinyectores d’adrenalina, seria convenient que a més implicar-els pares i familiars propers o cuidadors en l’ús o administració de la mateixa, també poder instruir al personal docent sobre l’administració.

A més, sempre es recomana que després de l’ús d’adrenalina s’acudeixi al Servei d’Urgències més proper.

És important posar l’accent en practicar de tant en tant com utilitzar el dispositiu d’adrenalina autoinjectable, almenys cada vegada que vagi a la revisió amb el seu al·lergòleg, sempre pot preguntar i estarà disposat a recordar-i practicar amb dispositius especials.

Article de la Dra. Karolina Esponda Juárez, Servei d’Al.lergia. Octubre 2019