Aquests dies d’ estar-nos a casa son un repte individual i com a societat. Hem de tenir en compte que les persones amb patologia crònica som un perfil més delicat de gestionar si agafem qualsevol virus, per tant la primera i ferma recomanació és: Queda’t a casa!
Recordem que els 4 pilars més controlables del tractament de la diabetis tipus 1 són :
- Insulina
- Alimentació saludable i controlada en hidrats de carboni (HC)
- Activitat física ( sobretot si es programa)
- I una bona base d’ educació diabetològica.
Evidentment hi ha molts altres factors que influeixen en les glucèmies, com és l’estat emocional. ( circulen bons consells psicològics -Del colegi oficial de psicòlegs de catalunya- de com gestionar la cuarentena)
Pel que fa la insulina, la persona encarregada de fer la compra ha de garantir que tinguis prou insulina per a aquests dies.
SOBRETOT, ara sí que no hi ha excuses per respectar els temps d’espera! Si estàs en normoglucèmia abans dels àpats (80-140mg/dl ), punxa’t la insulina almenys 10 minuts abans de començar a menjar i si estàs amb valors superiors a 160-180 mg/dl hauràs d’esperar entre 15 i 30 minuts (en funció de la glucèmia que tinguis i el que vagis a menjar).
Pel que fa l’ alimentació : Programeu! Si no teniu menús ara és un gran moment per fer- los en família, tingueu clar què menjareu i no us sortiu del que toca! Feu llistes de la compra, no deixeu a la improvització, entenc molt bé que en aquests moments el cos i el cap ens poden traïr i demanar més ultraprocessats i ensucrats. NO els compreu perquè us els menjareu i ara és més dificil cremar-los!
Sempre és millor buscar alguna recepta saludable, per fer en família, així invertiu temps, i alhora mengeu més saludable.
Activitat física: Aquest és un dels punts que es pot veure més afectat aquests dies, però no és impossible. Marca’t una rutina, per exemple cada matí de 10 a 11 fer exercici. Recomano alguns exercicis de força que podem treure d’internet o fer classes de yoga online o marcar-se una rutina d’estiraments i si tens la grandisima sort de tenir terrat, sortir a correr, saltar i pujar i baixar escales.
Pel que fa l’ educació diabetològica, és un bon moment per parar, reflexionar i dedicar-li temps a la teva diabetis: Descarregar medidors, anotar dades de controls i analitzar com creus que podries millorar el teu control glucèmic. Que m’en dius?
Article redactat per Sara Casals, nutricionista del Servei d’Endocrinologia