PRESENTACIÓ

“L’esperit generós ha sigut sempre allò que ens ha impulsat a garantir el benestar dels pacients i dels més necessitats”

La Fundació Hospital de Nens de Barcelona neix fruit de l’esforç de la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül entre el 1886 i el 1890, convertint-se en un dels centres pioners en assistència, docència i investigació en el camp de la Pediatria. Compte amb la pràctica totalitat de les especialitats mèdiques i quirúrgiques, incloent els serveis d’ambulatori i quirúrgic, assistència d’urgències 24h i un dels millors serveis d’Ortodòncia i Odontologia a nivell europeu.

Com a Fundació sense ànim de lucre, el centre col·labora, de forma concertada, amb la major part de les entitats d’assegurances sanitàries per tal de respondre a un servei de qualitat en el camp pediàtric.

A més de tenir unes magnífiques instal·lacions, incorporant els últims avenços tecnològics a totes les àrees, la política del centre aposta per una activitat establida dins d’un marc jurídic, tècnic i deontològic. Aquests codis els forma l’equip de professionals de la Fundació, format per persones altament qualificades en les seves especialitats, però amb àmplia voluntat de servei.

Gràcies per confiar en nosaltres i benvinguts a la Fundació Hospital de Nens de Barcelona.

HISTÒRIA

El 15 de maig de 1886 el Dr. Francisco Vidal Solares i Sor Mercedes Viza, germana de la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, van decidir crear un petit dispensari per poder ajudar els nens amb problemes de desnutrició.

En tan sols 4 anys, el projecte va créixer tant que al maig de 1890 s’inaugurava l’Hospital de Nens Pobres de Barcelona, ​​el primer centre d’aquestes característiques que s’obria a Catalunya i el segon a tot l’estat espanyol. Començava així una gran història de caritat i, sobretot d’ajuda a la infància i als més necessitats.

Des del primer dia, l’Hospital es va especialitzar en solucionar trastorns nutritius dels lactants, especialment en aquells casos en què hi havia manca de llet materna.

La gota de llet

Un dels problemes sanitaris més greus de finals del segle XIX va ser la desnutrició i l’excessiva mortalitat infantil que comportava. Per lluitar contra ella es van crear les anomenades “Gotes de llet”, institucions benèfiques en què s’oferia llet artificial a nens pobres, que no podien ser alletats per les seves mares.

La idea original es va gestar a França, de la mà del metge Lleó Dufour, però molt aviat va arribar a l’Hospital de Nens Pobres de Barcelona. Gràcies a la col·laboració ciutadana, allí es va obrir la primera “Gota de llet” de la qual es té coneixement a Espanya. Progressivament van anar obrint altres a Sant Sebastià, Madrid, Bilbao, Maó i Sevilla.

Al centre, a més de promoure la lactància materna i assessorar les mares en la criança, es recollia llet de donants i es repartia entre els nens necessitats, que rebien una cistella amb els biberons necessaris per 24 hores. Però també es tractava la llet de vaca per higienitzar-la i maternizar-la, convertint-la així en apta per al consum dels nens més petits.

L’alta qualitat professional amb que es tractava als lactants i els moderns mètodes que utilitzava l’Hospital per cuidar-los, van fer que aviat fos reconegut com a precursor a Europa de la introducció higiènica a l’alimentació infantil.

LA FUNDACIÓ HOSPITAL DE NENS DE BARCELONA

La Fundació es constitueix, a partir dels anys 80, en un Hospital de caràcter benèfico-social sense ànim de lucre amb el nom de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona.

Tot i que Catalunya és l’àmbit territorial en el qual la Fundació dirigeix les seves línies d’actuació, el centre actúa sense perjudicis emprenent noves activitats fora dels nostres límits geogràfics.

Tanmateix, gràcies a la voluntat de servei dels patrons, directius, facultatius, auxiliars i de tot el personal – i amb els que el Patronat compte i ha comptat al llarg d’aquests anys-, la Fundació Hospital de Nens de Barcelona es troba preparada per respondre davant la demanda social i el paper que li correspon tenint en compte el seu ideari.

 

Vull rebre més informació:

 

 

MÉS INFORMACIÓ