Pigues a la pell dels nens, quan ens hem de preocupar?

Què són els nevus melanocítics?

Els nevus melanocítics es coneixen col·loquialment com pigues o lunars. Són lesions cutànies, planes o sobreelevades, que normalment són marrons, però poden ser del color de la pell, rosats o fins i tot blaus o grisos. Alguns ja apareixen en néixer, encara que més freqüentment apareixen en la infància o adolescència. Així, és freqüent arribar a l’edat adulta amb 10-20 nevus melanocítics. Són lesions en l’estructura hi ha gran nombre de melanòcits, que són les cèl·lules que fabriquen la melanina, per aquest motiu tendeixin a tenir un color marró.

 

Quina és la causa d’aparició dels nevus?

Hi ha una gran predisposició genètica o heretabilitat, és habitual que les persones amb nevus tinguin progenitors amb similar quantitat, localització i tipus de nevus. D’altra banda, l’exposició solar afavoreix l’aparició de nous lunars, així com canvis en els ja existents. Per això en edats avançades, és normal trobar més nevus en zones que han estat exposades al sol.

 

Per què és important revisar els nevus melanocítics?

Els nevus tenen una petita possibilitat de convertir-se en melanoma, que és un càncer de pell que pot arribar a ser mortal. Encara que és poc freqüent en l’edat pediàtrica, pot aparèixer ocasionalment en la pubertat. El melanoma és excepcional a edats primerenques.

 

El melanoma només s’origina sobre un nevus?

No sempre. De fet és freqüent trobar melanomes que sorgeixen “de novo”, és a dir, en un lloc de la pell en la qual abans no existia cap lesió. Per això és especialment important acudir al dermatòleg davant l’aparició de noves pigues, sobretot després de la pubertat.

 

Què són els nevus melanocítics congènits?

Són aquells nevus que ja són presents al naixement o apareixen als pocs mesos després. Sempre creixen, sobretot en els primers anys de vida, de manera proporcional al creixement del nadó.

 

Hi ha més risc de melanoma sobre un nevus congènit que sobre un nevus adquirit amb posterioritat?

En l’edat pediàtrica sí que hi ha més risc de desenvolupar un melanoma sobre un nevus congènit que sobre els nevus adquirits. Tenen un risc especial (fins a un 5%) els nevus melanocítics congènits gegants (mida esperada de més de 40 cm). En nevus congènits de mides més petits és risc és menor a l’1%. El risc de melanoma sobre nevus adquirit o “de novo” en l’edat pediàtrica és molt baix.

 

 

Cada quant han de revisar els nevus en els nens?

Això dependrà de molts factors, i ho ha de decidir un dermatòleg. En general té en compte el tipus de pell del nen, la quantitat i tipus de nevus que té, el moment d’aparició i els antecedents familiars, tant de lunars com de càncer de pell. També influirà el tipus d’exposició solar que hagi rebut o estigui rebent el nen i la capacitat de la família per poder valorar canvis significatius en les pigues . Aquests canvis seran explicats per l’especialista, però davant de qualsevol canvi significatiu, haurà d’acudir a revisió.

 

Quins canvis ens han de fer sospitar que un nevus és perillós?

Sobretot ens basarem en la regla de l’ABCD.

  1. Quan una piga mostri una Asimetria evident.
  2. Quan les Vores (“Bordes”) de la piga siguin irregulars o diferents per zones.
  3. Quan una piga present diversos Colors.
  4. Quan hi hagi un creixement important de Diàmetre.

En qualsevol cas cal saber que els nevus en els nens solen estar més actius que en l’adult, i no sempre que vegem un canvi dels esmentats significarà que el nevus està tornant-se perillós

 

Com puc ajudar jo a que els lunars del meu fill no es tornin dolents?

El primer és extremar al màxim les mesures ja conegudes de protecció solar. Cal evitar les hores de màxima radiació, protegir l’infant amb roba i fotoprotectors, renovant amb freqüència, i sobretot, evitar les cremades solars, ja que són un factor de risc independent de tots els altres per desenvolupen càncer de pell. D’altra banda portarem al nen a revisió sempre que el pediatre o el dermatòleg ho indiquin, i també sempre que detectem en els seus lunars un canvi que ens cridi l’atenció. Sempre és millor una visita de més que de menys.

 

Article de la Dra. Martínez de Pablo. Servei de Dermatologia. Gener de 2019