Dolors de creixement

Són dolors d’origen no determinat que afecten les extremitats inferiors de nens sans, especialment a les cames, que apareixen al final del dia o quan dorm.

Aquests dolors son de periodicitat i intensitat variables. Afecten tant al sexe masculí com al femení i l’edat d’aparició més freqüent és entre els 4 i 8 anys.

Hi ha un 15-30% de nens en edat escolar que pateixen de dolor a les extremitats inferiors, i que poden arribar a alterar el son.

És un trastorn benigne que esdevé sense seqüeles.

 

Quines són les manifestacions clíniques?

La forma de presentació és variable. Generalment, el nen presenta dolors a les extremitats inferiors que no es relacionen amb antecedents traumàtics ni malaltia general.
Els episodis tenen lloc diferents cops per setmana i, habitualment, es relacionen amb activitat física intensa del dia anterior.

El dolor l’impedeix dormir o es desperta a les primeres hores de son. Pel mati el nen ja no presenta dolor i pot tornar a realitzar les activitats i jocs normals sense observar coixesa ni alteracions a la marxa. 

Quina és la localització més freqüent?
Generalment, afecta a totes dues extremitats inferiors. Les localitzacions més freqüents són la part anterolateral de la cama o els músculs del panxell.

Què s’observa a l’exploració?
L’exploració física és estrictament normal i no s’observen alteracions ortopèdiques ni neurològiques.

S’han de realitzar exàmens complementaris? Quines alteracions es poden observar?
S’han de fer anàlisis de sang en cas de sospita d’altres patologies pel seu diagnòstic diferencial. Els resultats acostumen a ser normals. Les radiografies s’indicaran de forma selectiva segons el cas encara que en la majoria d’ocasions no hi han alteracions radiològiques.

Com es poden tractar i alleujar les molèsties en els pacients?
Cada episodi s’alleuja amb mesures simples ja que es tracta de dolors o molèsties transitòries. Els dolors responen bé a analgèsics comuns com el paracetamol o l’ibuprofè.
També s’aconsellen els massatges a les extremitats amb dolor.

És beneficiós l’estirament dels músculs afectats i l’aplicació local de calor.
Els nens petits responen bé a tècniques de distracció com el relat d’un conte o una tassa de xocolata calenta.

Poden aparèixer complicacions? Es pot prevenir l’aparició?
No existeixen complicacions però la resolució del dolor episòdic es produeix lentament en mesos o anys encara que és un trastorn benigne que es resol de manera espontània.
Com a mesures preventives s’aconsellen els massatges a la part anterior de la cama i al panxell abans d’anar al llit. L’alleujament del dolor és degut a l’augment del fluix sanguini local als músculs afectats.

És convenient que si apareixen els símptomes, els pares li comuniquin al pediatra que avaluarà al nen i decidirà quina és la conducta més adient a cada cas.

 

Última revisió i actualització Juny 2012